Cilj je konkretno pojednostavljenje kontakata sa vlastima kao i efikasnije obavljanje zadataka gradske uprave.     Foto: Reuters

Sa željom da od digitalizacije svaki stanovnik ima koristi, gradske vlasti Beča dosadašnju digitalnu strategiju, usvojenu tek 2019. godine, preoblikovati će tako da će čovjek biti u prvom planu.

Razlog tome leži u velikoj promjeni digitalnog ponašanja korisnika tokom pandemije koronavirusa, ali i u upotrebi raznih aplikacija koje je gradska uprava Beča razvila od 2015. godine.

Cilj je konkretno pojednostavljenje kontakata sa vlastima kao i efikasnije obavljanje zadataka gradske uprave.

Među ostvarenim digitalnim projektima koje služe građanima i svim posjetiocima Beča je aplikacija „Sag's Wien“ („Kaži Beču“) pomoću koje građani, ukoliko uoče neki problem u svom gradu, vrlo jednostavno to mogu pomoću svojih pametnih telefona uslikati, poslati i pratiti rješenje problema, te na kraju dobiti obavijest kako je problem riješen.

Osim što olakšava građanima prijavljivanje problema, aplikacija je također pokazatelj koliko je gradska uprava efikasna njihovom u rješavanju iz svoje nadležnosti. „WienBot“ je digitalni turistički vodič grada pokrenut krajem 2017. godine, dok je u feburaru 2021. godine uvedeno online predavanje zahtjeva za dobivanje građevinskih dozvola.

Nova strategija, koja bi trebala biti usvojena na proljeće 2023. godine, pridonosi i zaštiti klime pa će samim tim činiti važan dio klimatske strategije pametnog grada.

Na njenom razvoju će raditi stručnjaci iz oblasti digitalne politike, uprave, obrazovanja, rada i ekonomije te infrastrukture i zdravstva, saopćeno je iz Eurocomma PR Sarajevo - Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

TRT Balkan / agencije