Nobelov odbor proglasio je dobitnike Nobelove nagrade za ekonomiju za 2024. na konferenciji za novinare na Institutu Karolinska u Stockholmu, Švedska, 14. oktobra 2024.      Foto: AA

Nobelova memorijalna nagrada za ekonomiju dodijeljena je Daronu Acemogluu, Simonu Johnsonu i Jamesu A. Robinsonu za istraživanje razlika u prosperitetu među nacijama.

Trojica ekonomista "pokazala su važnost društvenih institucija za prosperitet jedne zemlje", saopštio je Nobelov odbor Kraljevske akademije nauka Švedske.

“Društva s lošom vladavinom prava i institucijama koje iskorištavaju stanovništvo ne generiraju rast niti promjene nabolje. Istraživanje laureata pomaže nam razumjeti zašto", dodaje se.

Saopštenje je objavljeno u ponedjeljak u Stokholmu.

U svojoj knjizi iz 2012. godine “Zašto nacije propadaju”, Acemoglu, tursko-američki profesor na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, i Robinson, britanski profesor na Univerzitetu u Chicagu, tvrde da su neke nacije bogatije od drugih zbog svojih političkih i ekonomskih institucija.

Knjiga počinje poređenjem životnog standarda u dva grada pod nazivom Nogales – jednom u Arizoni i jednom južno od granice u meksičkoj regiji Sonora.

Dok su neki ekonomisti tvrdili da razlike u klimi, poljoprivredi i kulturi imaju ogroman utjecaj na prosperitet mjesta, Acemoglu i Robinson tvrde da su oni koji žive u Nogalesu u Arizoni zdraviji i bogatiji zbog snage njihovih lokalnih institucija.

Zajednički rad

Jakob Svensson, predsjednik Odbora za nagradu za ekonomske nauke, istakao je važnost doprinosa laureata u rješavanju globalne nejednakosti.

“Smanjenje golemih razlika u prihodima među zemljama jedan je od najvećih izazova našeg vremena. Laureati su pokazali značaj društvenih institucija za postizanje toga”, rekao je.

Daron Acemoglu je porijeklom iz Turkiye.

Njihov zajednički rad postao je ključan za razumijevanje ekonomskog razvoja i upravljanja širom svijeta.

TRT Balkan