Ovim revolucionarnim eksperimentima, Aspect, Clauser i Zeilinger demonstriraju potencijal za kontrolu i ispitivanje zapletenih čestica, navodi se u saopćenju.     Foto: AA

Nobelova nagrada za fiziku 2022. dodijeljena je francuskom fizičaru Alainu Aspectu, američkom teoretskom i eksperimentalnom fizičaru Johnu F. Clauseru i austrijskom kvantnom fizičaru Antonu Zeilingeru za njihov rad na kvantnoj mehanici.

Na konferenciji za novinare održanoj u Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka objavljeno je da je nagrada dodijeljena trojici naučnika u povodu "eksperimenata sa zapletenim fotonima, demonstracije iskrivljenja Bellovih nejednakosti i njihovog pionirstva u kvantnoj informacijskoj nauci".

Ovim revolucionarnim eksperimentima, Aspect, Clauser i Zeilinger demonstriraju potencijal za kontrolu i ispitivanje zapletenih čestica, navodi se u saopćenju.

Nobelovu nagradu za fiziku 2021. dobila su također tri naučnika i to: japanski meteorolog i klimatolog Syukuro Manabe, njemački okeanograf i klimatski modelar Klaus Hasselmann i talijanski teoretski fizičar Giorgio Parisi.

Nagrada se od 1901. godine dodjeljuje zajedno s Nobelovom nagradom za fiziologiju ili medicinu, hemiju, književnost, ekonomiju i mir.

TRT Balkan / agencije