Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za eksperimentalne metode koje generiraju atosekundne impulse svjetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji.              Foto: Reuters

Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za eksperimentalne metode koje generiraju atosekundne impulse svjetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji.

“Laureati Nobelove nagrade za fiziku 2023. odlikuju se svojim eksperimentima, koji su čovječanstvu dali nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula“, navodi se u saopćenju Kraljevske švedske akademije nauka.

U obrazloženju se navodi da su laureati svojim eksperimentima demonstrirali način stvaranja ekstremno kratkih impulsa svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju.

“Sada možemo otvoriti vrata u svijet elektrona. Fizika atosekunde nam daje priliku da razumijemo mehanizme kojima upravljaju elektroni. Sljedeći korak će biti njihovo korištenje“, rekla je Eva Olsson, predsjednica Nobelovog komiteta za fiziku.

TRT Balkan / agencije