Državni vrh Srbije iskazao je negodovanje nakon što je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan za stalnog izvjestitelja Evropskog parlamenta za Srbiju.     Foto: TRT Balkan

Među prvima je Piculino imenovanje prokomentarisao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je kazao da je Srbija (ovim imenovanjem) primila jasnu poruku Evropskog parlamenta.

"Ne žurim s komentarima i razgovarat ćemo s njim i radit ćemo s njim. Ali smo dobro razumjeli poruku Evropskog parlamenta", rekao je Vučić poslije trilateralnog sastanka s premijerima Slovačke Robertom Ficom i Mađarske Viktorom Orbanom u Komarnu, koji je održan u utorak.

On je rekao i da nije problem u tome što je Picula Hrvat, već „u njegovim stavovima“. Vučić je također napomenuo da većinu funkcija Evropskog parlamenta koje imaju veze sa Srbijom obavljaju Estonci.

"Znate da je Kaja Kalas, šefica za bezbjednost i vanjske poslove Evropske unije. Glavni čovjek je Matija Masikas, također iz Estonije. To je već dvoje njih iz Estonije. Znate li ko je glavni čovjek, kao izvjestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu? Kako čujem, upravo sada bit će postavljen opet Estonac. A znate li ko je šef kancelarije Evropske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Mnogo čudno, složit ćete se. Ali, dobro, a nama dali Hrvata", konstatovao je Vučić.

Sličnu reakciju imala je predsjednica Narodne skupštine Srbije, Ana Brnabić koja je, putem svog X naloga, poručila: „E, svaka vam čast, sve smo razumjeli“, referirajući se na „poruke Evropskog parlamenta“.

U razgovoru za hrvatski RTL, Picula se osvrnuo na navedene reakcije srbijanskog državnog vrha, poručivši: “Ja ću se svakako nastojati obračunavati s problemima, sa svim onim što je negativno, ali sigurno se neću obračunavati s ljudima, bez obzira ko oni jesu i kakav stav imali prema meni. Ja ću nastojati, prije svega, komunicirati na osnovu činjenica. Ja se nadam dobroj suradnji, ali sam spreman uvijek i za drugačije situacije”.

TRT Balkan