ZiraatBank BH otvorio je posebne račune za pomoć žrtvama zemljotresa u Turkiye putem kojih se mogu izvršiti uplate Upravi za vanredne situacije (AFAD). / Photo: Twitter/SaraybosnaBE

ZiraatBank BH otvorio je posebne račune za pomoć žrtvama zemljotresa u Turkiye putem kojih se mogu izvršiti uplate Upravi za vanredne situacije (AFAD).

Građani koji žele pružiti pomoć, uplate mogu izvršiti u svim poslovnicama ZiraatBank BH u Bosni i Hercegovini.

Uplate se mogu izvršiti na sljedeće račune:

Uplate u Konvertibilnim markama (BAM):

IBAN: BA391860430310894363

Uplate u eurima i američkim dolarima:

IBAN: BA391860431700006822

Svrha uplate: Račun za pomoć u potresima AFAD Republike Turkiye

Napomena: Unijeti ime i prezime i kontakt podatke, broj pasoša/broj lične karte, osobe/institucije koja šalje pomoć i obavezno dodati "Turkiye AFAD Deprem Yardımı" (Uprava za katastrofe i hitne slučajeve AFAD Republike Turkiye)

Ured za upravljanje katastrofama (AFAD) objavio je da su, prema najnovijim informacijama, najmanje 3.432 osobe poginule, dok su najmanje 21.103 povrijeđene u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye. Potraga za preživjelima se nastavlja a ispod ruševina je spašeno više od 8.000 osoba.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.​​​​​​​

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

TRT Balkan / agencije