Izborni dan obilježile su brojne tvrdnje opozicije da je taj proces protekao u sjeni izbornih manipulacija.      Foto: Reuters

Zatvaranjem birališta u 20 sati završeni su lokalni izbori u Srbiji na kojim su građani birali odbornike Skupštine grada Beograda i lokalnu vlast u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine.

Na izborima za Skupštinu grada Beograda učestvovalo je 14 lista, koliko i za Skupštinu Novog Sada, a u Nišu je bilo 11 lista.

Izbori su održani u još 12 gradova: Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Izborni dan obilježile su brojne tvrdnje opozicije da je taj proces protekao u sjeni izbornih manipulacija.

Najviše optužbi na neregularnost izbora opozicija je prijavila u Beogradu i Novom Sad. Optužbe su se odnosile na vođenje paralelnih biračkih spiskova, organizovanje "call centara" u javnim institucijama i na kupovinu glasova.

Građani Beograda birali su 110 odbornika Skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština – Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) i agencija IPSOS saopštili su da je projekcija izlaznosti na beogradskim izborima do 19 sati bila 42,2 posto, od ukupnog broja upisanog u birački spisak.

Na izbore u Nišu, prema projekcijama CESID-a, do 19 sati izašlo je 44,4 posto birača, a u Novom Sadu 46,3 posto.

Izborna komisija bi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta trebala objaviti ukupan izvještaj o rezultatima izbora.

Izbori nisu organizovani u 64 grada i opštine gdje su održani u decembru prošle godine.

TRT Balkan / agencije