Ministri su razgovarali o intenziviranju bilateralnih i gospodarskih odnosa, smanjenju deficita Republike Hrvatske u robnoj razmjeni, te jačanju političke suradnje.     Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Jeyhunom Bayramovom, pri čemu je istaknuto da se odnosi dviju država razvijaju u prijateljskom kontekstu.

Dvojica ministara potpisali su nakon sastanka Memorandum o suradnji diplomatske akademije Azerbajdžana i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP RH), s ciljem bolje diplomatske suradnje.

Ministri su razgovarali o sigurnosnoj situaciji u istočnoj i jugoistočnoj Europi te aktualnim geopolitičkim okolnostima uslijed ruske agresije na Ukrajinu, pri čemu je iskazana privrženost Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i svakom drugom obliku neovisnosti Ukrajine.

“Ukazao sam na napore koje Europska unija ulaže na najvišoj razini s ciljem doprinosa normalizaciji odnosa između Azerbajdžana i Armenije. Uvijek smo snažno podržavali mirni put rješavanja otvorenih pitanja između dviju država, a naglasio sam istinski interes Europske unije za postizanjem mirovnog sporazuma kao preduvjeta za prosperitet i stabilnost južnog Kavkaza”, izjavio je Gordan Grlić Radman.

Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Jeyhun Bayramov zahvalio je Hrvatskoj na njezinom doprinosu u poboljšanju postkonfliktne situacije između njegove zemlje i susjedne Armenije.

“Nažalost, moja ključna poruka je da Armenija još uvijek ne pokazuje dobru volju i ne uspijeva zauzeti konstruktivnu poziciju. Umjesto toga, armenska strana igra igru odlaganja i konfuzije”, rekao je Bayramov.

Upozorio je na učestale oružane provokacije od armenske strane na terenu Gorskog Karabaha te na lažnu propagandu usmjerenu prema obmanjivanja međunarodne zajednice.

“Azerbajdžan je predan reintegraciji građana armenskih korijena koji se nalaze na našem teritoriju. Njihova prava i slobode potpuno su zagarantirane azerbajdžanskim ustavom i međunarodnim mehanizmima o poštivanju ljudskih prava”, izjavio je Bayramov.

Dodao je kako bi provedba ovih koraka, baziranih na poštivanju međunarodnog prava, omogućila mir i stabilnost na južnom Kavkazu.

Bayramov je upozorio na humanitarni problem raseljenih osoba i razminiranja, s obzirom da je nakon okončanja sukoba u novembru 2020. godine od mina nastradalo 305 građana Azerbajdžana, većinom civila.

Ministri su razgovarali su o intenziviranju bilateralnih i gospodarskih odnosa, smanjenju deficita Republike Hrvatske u robnoj razmjeni, te jačanju političke suradnje. Trgovinska razmjena između dvije države u prethodnoj godini premašila milijardu dolara, a naglašena je mogućnost razvoja ekonomske suradnje. Suradnja je posebno uspješna na polju uvoza sirove nafte iz Azerbajdžana, jer je 2022. u Hrvatsku uvezeno 1,2 milijuna tona ove robe.

Najavljena je i skora posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Azerbajdžanu.

TRT Balkan / agencije