Na pitanje šta želi poručiti građanima na sjeveru Kosova koji protestuju, predsjednik Srbije je istakao da je ključno zadržati mir i stabilnost.     Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na američkoj televiziji “CNN“ kazao da je srbijanska strana primijenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je rekao da je od dolaska na vlast premijera Kosova Albina Kurtija zabilježeno 353 etnički motivisana napada na Srbe, napominjući da je to najveći broj takvih incidenata od proglašenja kosovske nezavisnosti.

“Samo ove godine bilo je pet pucanja na civile srpske nacionalnosti. Srbi žele samo bezbjednost i sigurnost za sebe i svoje porodice“, istakao je Vučić te je negirao optužbe Albina Kurtija da je ucjenjivao Srbe da ne izlaze na lokalne izbore na sjeveru Kosova.

Vučić je kazao da Srbija u reakciji na krizu nije povrijedila nijedan međunarodni sporazum.

“Poštovali smo i Kumanovski mirovni sporazum i Rezoluciju UN-a 1244. Nismo nijednim vojnikom ušli u Kosovo. I do sada smo imali dobru i profesionalnu saradnju sa NATO trupama na Kosovu i uvjeren sam da će sa takvom saradnjom da se nastavi“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta želi poručiti građanima na sjeveru Kosova koji protestuju, predsjednik Srbije je istakao da je ključno zadržati mir i stabilnost.

“Znam da su odlučni da odbrane svoja ognjišta i molim ih da se bore na miran način i da zadrže mir i stabilnost. Mi moramo da razgovaramo sa Albancima kako bi se primijenili svi međunarodni sporazumi. Ali bih isto tako molio i predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu odlučnu akciju prema onima koji svojim postupcima ugrožavaju mir i stabilnost svih nas“, poručio je Vučić.

TRT Balkan / agencije