Na to, kako je kazao, treba dodati još 14 miliona evra za povećanje novčane nadoknade građanima. / Photo: AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić kazao je u Raškoj, nakon sastanka sa srpskim političkim predstavnicima sa Kosova, da će Srbija nastaviti sa štiti mir i svoje građane i da neće dozvoliti teror i nasilje.

Naglasio je da će tokom pregovora u Briselu insistirati na normalizaciji odnosa, kao i da je na ovom sastanku u Raškoj doneto pet zaključaka. Jedan od najvažnijih odnosi se na finansijsku pomoć Srbima sa Kosova.

Prvi zaključak je, kazao je Vučić, da Evropska unija treba hitno da reaguje kako bi se odmah prekinulo sa kršenjem sporazuma o registarskim tablicama.

Drugi zaključak odnosi se na hitno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Treći zaključak je zahtev o povlačenju kosovskih policijskih specijalaca iz srpskih sredina, a četvrti to da se izbori u severnim opštinama na Kosovu održe tek nakon formiranja ZSO-a.

Vučić je, govoreći o petom zaključku koji će biti upućen Vladi Srbije, najavio finansijsku pomoć srpskim sredinama na Kosovu.

“To je ono što su važne stvari za sve naše ljude na Kosovu i Metohiji, a to je povećanje nadoknade sa 11 na 20 hiljada dinara. To je važno za stotine porodica. Ukupna pomoć i podrška za novoizvedene projekte, uz direktnu finansijsku podršku, trenutno iznosi 29 miliona evra“, rekao je Vučić.

Na to, kako je kazao, treba dodati još 14 miliona evra za povećanje novčane nadoknade građanima.

“To je više od 40 miliona evra, na već ustaljene obaveze koje imamo. Mislim da su to dobre vesti za naše ljude na Kosovu i Meetohiji. Govorili smo i slušali naše sestre i braću sa kakvim se problemima suočavaju. Mi ćemo se truditi da doprinesemo dijalogu, da idemo ka kompromisnim rešenjima, iako sam, da budem iskren, skeptik jer ne vidim želju kod ljudi u Prištini da se mir sačuva i da se sačuvaju elementarna prava našeg naroda“, istakao je Vučić.

TRT Balkan / agencije