Aleksandar Vučić objavio je da je imao vrlo dobar sastanak s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskom putu Srbije, situaciji na Kosovu i u regionu.      Foto: AA

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije objavio je da je imao vrlo dobar sastanak s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskom putu Srbije, situaciji na Kosovu i u regionu, globalnim pitanjima, kao i o perspektivama politike proširenja u svjetlu rezultata nedavno održanih evropskih izbora.

“Poručio sam da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da je za isti posebno važno ispunjenje do sada postignutih dogovora, kao i obezbeđivanje dostojnog i bezbednog života za sve Srbe u južnoj pokrajini“, naveo je Vučić.

Dodao je da je ponovio da Srbija posvećeno radi na približavanju Evropskoj uniji (EU), ispunjavanju evropskih standarda, prvenstveno zarad boljeg života svojih građana i naglasio da će Srbija nastaviti da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnoM politikom EU, štiteći pritom svoje nacionalne interese.

“Zahvalio sam još jednom predsedniku Michelu na podršci koju EU pruža Srbiji na njenom evropskom putu, posebno kroz Evropski plan rasta za Zapadni Balkan“, naveo je predsjednik Srbije.

Vučić se prethodno sastao u Briselu s generalnim direktorom Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Koopmanom, kao i komesarom Evropske unije za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem.

Vučić je objavio da je sa njim razgovarao o “procesu pristupnih pregovora, kao i o neophodnim koracima za otvaranja novog klastera u pregovorima Srbije sa EU, uzimajući u obzir kako reforme koje je Srbija preduzela na ostvarivanju EU standarda, tako i preporuke Evropske komisIje da je Srbija tehnički i suštinski spremna da napravi novi korak ka članstvu u EU“.

Vučić je izrazio nadu da će nastupajuće mađarsko predsjedavanje Evropskim vijećem dati dodatni impuls za približavanje, kako Srbije, tako i čitavog regiona evropskoj porodici.

Predsjednik Srbije boravi u jednodnevnoj posjeti Briselu, tokom koje će kasnije učestvovati u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

TRT Balkan / agencije