Vučić je naveo kako je takvo postupanje protivno srbijanskim zakonima.      Foto: Reuters

Rusija bi trebala prekinuti sve napore na regrutovanju Srba da se bore uz njenu paravojnu skupinu Wagner u Ukrajini, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prenijeli su srbijanski mediiji.

Vučić je poručio da "nije fer" pozivati na regrutiranje Srba u redove ruske paravojne grupe Wagner u Ukrajini, dodavši da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je naveo da je takvo postupanje protivno srbijanskim zakonima.

Aludirajući na tekst objavljen početkom godine na srpskom servisu Russia Today (RT Balkan) da privatna plaćenička grupa Wagner regrutira nove pripadnike on je u programu beogradske televizije Happy osudio oglas za prijavu dobrovoljaca ističući da je to protivno srbijanskim zakonima.

Srbijanski predsjednik je nazvao "notornim lažima" tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova bili pripadnici ruske paravojne skupine Wagner.

Amerika prati aktivnosti Wagnera u Evropi

Visoki američki izaslanik izrazio je početkom januara snažnu zabrinutost zbog aktivnosti ruske paravojne grupe Wagner koja navodno pokušava regrutirati nove vojnike u Srbiji i drugim zemljama.

Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet izrazio je tu zabrinutost i tokom razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

"Vidjeli smo da Wagner grupa nastoji regrutovati vojnike iz Srbije i drugdje i to je nešto što ne možemo dopustiti", rekao je novinarima nakon sastanka.

"Ne znam postoji li zabrinutost (u Srbiji), razgovarali smo o našim brigama i veselimo se što ćemo raditi s vladom ovdje u Beogradu i drugdje gdje je Wagner aktivan kako bismo stali na kraj njihovim aktivnostima", dodao je Chollet.

TRT Balkan / agencije