Govoreći o sednici Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je Srbija "preduzela odgovarajuće mere na zaštiti otadžbine".     Foto: AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras Srbima na Kosovu da poštuju EULEX i KFOR, da ne dozvole da budu isprovocirani i da ukažu ako vide da postoji mogućnost da albanska strana ubaci specijalce sa maskama na licima, napadne međunarodne snage i pokuša da to pripiše Srbima.

Vučić je u intervjuu za centralnu informativnu emisiju Radio-televizije Srbije, nakon što je predsedavao Savetom za nacionalnu bezbednost, rekao da se na Kosovu događa "bezbroj neistina i direktnih falsifikata" i teška borba jednog naroda da ostane na svojim ognjištima.

Naglasio je da "takozvana Kosovka policija nema nikakvo pravo da bude na severu Kosova" i da je na Kosovu u toku pokušaj "završavanja srpskog problema", a da se međunarodna zajednica pravi da se to ne dešava.

Vučić je rekao da je šokiran nekim izjavama iz međunarodne zajednice o barikadama koje su kosovski Srbi podigli na putevima i poručio da "barikade niko iz Beograda nije naredio i nemojte da zbog toga napadate Srbiju"

"Moramo da pozovemo na očuvanje mira i smirivanje sitruacije, a Srbe pozivam da ne nasedaju na provikacije i da ostanu mirni", rekao je Vučić.

Istakao je da vlasti u Beogradu "nemaju pokazatelje" da su Srbi napali EULEX i naglasio da napada ne sme biti "jer će Albanci da insistiraju na tome jer nemaju ništa drugo da pokažu svetu".

Govoreći o Kosovu Vučić je naveo da je "napravljen monstrum pre 23 godine" i da su barikade protest zbog neispunjavanja Briselskog sporazuma, a ne da bi Albanci bili sprečeni da prolaze jer oni ne koriste puteve koji su trenutno blokirani.

"Priterani smo uza zida i za mene je danas najteži dan od kako sam predsednik Srbije i verovatno je najteža noć preda mnom", rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da postoje uveravanja iz KFOR-a i Evrope da neće preduzimati nasilne akcije protiv Srba koji demonstriraju.

Govoreći o sednici Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je Srbija "preduzela odgovarajuće mere na zaštiti otadžbine".

Istakao je da je ponosan na vojnike i policajce i poručio im da će srbijanske vlasti, pre nego što im upute bilo kakvo narađenje o uzbuni i podizanju borebne gotovosti, "milion puta pre toga pokušati da sačuvaju mir".

Naglasio je da Srbi moraju da veruju KFOR-u jer je to bezbednosna snaga koja mora da garantuje sigurnost Srbima po odluci Ujedinjnih nacija, "a ako ne bude tako odmah će nam to biti jasno".

Rekao je da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović "dobio uvervanja da KFOR neće dopustiti protivpravni upad na sever Kosova".

Ocenio je da su čitavog dana stizale pretnje o "olujama srpskom narodu" i da su za Srbiju ovo "dramatični dani za koje nema apsolutno nikakavu krivicu".

Govoreći o rekaciji Zapada rekao je da nije siguran da su srećni zbog ponašanja premijera Kosova Albina Kurtija i da bi bio "veoma naivan i glup kada bi mislio da oni nemaju načina da ga nateraju da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom".

Vučić je obraćanje završio pozivom građanima "da veruju svom rukovodstvu" koje "dobro zna šta radi" i brinu o celoj Srbiji i građanima na Kosovu, a Srbima na Kosovu je poručio da "nema predaje".

TRT Balkan / agencije