Zahvalio se vojnicima koji su učestvovali u vježbi, poručujući da će morati još mnogo da se radi i da se kupuje.           Foto: AA

Ponosan sam na ono što smo danas mogli da vidimo, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije na Danu visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024“ u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade“.

Na današnjoj vježbi je prema njegovim riječima prvi put prikazano dejstvo "komarca 2", "SM-1", kao i izbacivanje mina "BD-2", ali i donošenje municije besposadnog malog "Miloša". Dodao je da su mogli da vide izuzetne pogotke 'pasarsa' i topova 40 milimetara, kornete, koji su na daljini od preko 4.000 metara nevjerovatnom preciznošću pogodili tenkove.

Zahvalio se vojnicima koji su učestvovali u vježbi, poručujući da će morati još mnogo da se radi i da se kupuje.

Zahvalio i pripadnicima mađarske vojske koji su prisustvovali vježbi.

"Mi imamo sve bližu saradnju sa Mađarskom. Naša saradnja je izuzetna. Danas ste mogli da vidite BTR-ove prvi put koje smo dobili iz Mađarske i veoma sam srećan zbog te saradnje i verujem da će saradnja naše dve vojske biti sve bliža na bilateralnom nivou, ne ulazeći u bilo kakve vojne alijanse“, istakao je Vučić.

Naglasio je da je današnja vježba bila posvećena bespilotnim letjelicama i vezi koju one ostvaruju sa drugim sistemima.

"Moraćemo još mnogo da vežbamo, da radimo i još mnogo toga da nabavljamo i mnogo toga da proizvodimo. Očekujemo da do septembra meseca imamo prvih 1.000 komada naše proizvodnje 'komaraca'. Kao što vidite, radimo i sa 'vrapcem' i sa 'osicom' i svim ostalim, danas ste mogli da ih vidite i u upotrebi, kao i upravljanje minobacačkom vatrom od 120 milimetara koja je bila na izuzetno visokom nivou", naglasio je Vučić.

Vježbi su prisustvovali predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Na poligonu "Pasuljanske livade“ u toku je završna faza opitne združene taktičke vježbe "Vatreni udar 2024“, na kojoj se uvježbava izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku.

Opšti cilj vježbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obavještajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provjera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Na vežbi učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta.

Angažovano je oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe Vojske Srbije.

Iz Ministarstva odbrane Srbije navode da će na osnovu rezultata i zapažanja sa dvonedjeljne vježbe biti utvrđena doktrinarna ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, provjeriće se mogućnosti za zaštitu i odbranu od napada iz vazdušnog prostora i jednovremeno angažovanje različitih bespilotnih vazduhoplova i identifikovati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rješenja.

TRT Balkan / agencije