Vučić je naglasio da kosovski premijer Aljbin Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju.     Foto: AA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu.

Vučić je izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost ”zbog činjenice da jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posledicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu”, naveli su saopštenju iz ureda srbijanskog predsednika.

Dodaje se da je Vučić upoznao sagovornike sa istinitom hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana u kojem je povređen veliki broj pripadnika srpske zajednice, koja se okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih snaga Aljbina Kurtija u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog poverenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština.

Predsednik Srbije je podsetio da je blagovremeno i uporno upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posledice do kojih može da dovede nekažnjeno ponašanje institucija u Prištini, koja ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice na Kosovu, uz brojne i česte incidente, koji za posledicu imaju ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba.

“Vučić je poručio da je krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti“, ističe se u saopštenju.

Srbijanski predsednik je izrazio žaljenje zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor.

Vučić je dodao da je u trenutnoj situaciji očuvanje mira od ključnog značaja, ali i da je najvažnija bezbednost srpske zajednice na Kosovu, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći uticaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na Kosovu, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Vučić je naglasio da kosovski premijer Aljbin Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju.

"Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa severa“, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR-a u najboljoj veri da se sačuva mir i stabilnost.

Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU-a u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na vojnike KFOR-a. Zatražili su povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije, zaključuje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije