Vučić je rekao da je prema mišljenju potpisnika pisma "kriv" i zato što ne priznaje nezavisnost Kosova čime izaziva nestabilnost u regionu i pravi probleme.      Foto: Foto: Instagram/ @buducnostsrbijeav

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pismo 56 evropskih i američkih parlamentaraca u kome se traži promena kursa prema Srbiji u rešavanju kosovskog pitanja, iako upereno lično protiv njega - pošto je "kriv što pomaže narodu u Republici Srpskoj i na povocu drži razne političare"- zapravo suštinski usmereno protiv Srbije, jer se u pismu kaže da bi u Srbiji bio dobar onaj koji priznaje nezavisnost Kosova.

"Isto tako bogzna šta radim sa Srbima u Crnoj Gori želeći da istaknem njihovu tešku poziciju, a na Kosovu pravim probleme pre svega što ne priznajem nezavisnost Kosova", rekao je Vučić tokom obraćanja javnosti.

On je rekao da je prema mišljenju potpisnika pisma "kriv" i zato što ne priznaje nezavisnost Kosova čime izaziva nestabilnost u regionu i pravi probleme.

"Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava srpskog naroda Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori. To je moja krivica i ja sam ponosan na tu krivicu", rekao je Vučić.

On je rekao da oni koji stoje iza pisma svakog dana pokušavaju da objasne Srbiji da je Republika Srpska "entitet i pojam koji je ružan i odvratan" i da oni više nigde neće da vide Republiku Srpsku.

"Republika Srpska je dejtonska tvorevina, po Ustavu Bosne i Hercegovine sazdana, koji je naslonjen na Dejtonski mirovni sporazum. Kako možete da napadate Republiku Srpsku i ustav jedne suverene zemlje", rekao je Vučić.

Političari iz Evrope i Sjedinjenih Država uputili su 7. avgusta pismo visokim zvaničnicima Evropske unije i Vašingtona tražeći da se promeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Britanska poslanica Ališa Kerns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, šefu diplomatije Evropske unije Đozepu Borelju i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju.

Upitan da prokomentariše medijske spekulacije da bi Ukrajina mogla da prizna nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da je Ukrajina Srbiji prijateljska zemlja sa kojom nije imala nikakve sukobe ili probleme.

Vučić je ocenio da bi Ukrajina priznavanjem nezavisnosti Kosova "u jednom danu izgubila sve što je imala u svojim rukama".

Dodao bi da bi na taj način Ukrajina izgubila kompletan politički kredibilitet.

Vučić je rekao da Ukrajina danas može da kaže da se drži međunarodnog javnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, ali da to nikako ne bi mogla da kaže ukoliko bi priznala nezavisno Kosovo.

TRT Balkan / agencije