"Srbija i Grčka uvek su međusobno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, verujem da će tako biti i u budućnosti“, kazao je Vučić.            Foto: AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis u ponedjeljak su se sastali u Beogradu, glavnom srbijanskom gradu, a tokom sastanka razgovarali su o unapređenju bilateralnih odnosa u brojnim oblastima, među kojima su i energetika i infrastruktura.

Na konferenciji za novinare sa Mitsotakisom Vučić je rekao da je srećan što Srbija i Grčka njeguju dobre prijateljske i bratske odnose i što su razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje.

Predsjednik Srbije je rekao da ove godine dvije zemlje obilježavaju 145. godišnjicu bilateralnih odnosa, te da očekuje da će ovo biti važna godina i ogromnog rasta ekonomskih odnosa i trgovinske saradnje, ali i godina u kojoj će se održati četvrti savjet za saradnju dvije zemlje.

"Srbija i Grčka uvek su međusobno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, verujem da će tako biti i u budućnosti“, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima Grčka je jedan od značajnih, važnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu.

Istakao je da je Mitsotakisu rekao da je Srbija čvrsto opredjeljena za ubrzanje evropskog puta, ali da očekuje od Evrope i jasne signale podrške.

"Rekao sam da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju", naglasio je Vučić.

Dodao je da je rekao i da razumije da u Evropi nisu uvijek srećni svim potezima Srbije, ali da isto tako u Evropi moraju da razumiju da i očekuju jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu.

Vučić je naglasio i da je sa Mitsotakisom razgovarao i o agendi EXPO 2027. godine.

“Rekao sam premijeru Micotakisu da je naš cilj, naš san da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto domaćeg proizvoda od stotinu milijardi evra. Za to nam je potrebna i podrška grčkih prijatelja, ponosan sam na današnji Srpsko-grčki poslovni forum“, rekao je Vučić.

Poželio je dobrodošlicu svim grčkim kompanijama koje žele da rade i zarade novac u Srbiji, a koje mogu da pomognu, jer Srbija nema kapaciteta da izvede sve ono za što su obezbjedili novac.

“Dakle, paradoksalno zvuči, Srbija nema problema s novcem. Mi imamo problema s kapacitetima kako da izgradimo, kako da napravimo sve ono za šta smo novac obezbedili“, istakao je Vučić.

U tom smislu razgovarali su o temama od energetike, naftovoda, gasovoda, gasne kupovine, do obnovljivih izvora energije, ali i o transportnoj infrastrukturi.

Premijer Grčke je rekao da su vodili sadržajne razgovore i da je vidljiv napredak u odnosima dvije zemlje. Istakao je da će odlučnost da sarađuju na svim poljima, danas potvrditi na poslovnom forumu, navodeći da su u posjetu Srbiji doputovala četiri ministra i velika poslovna zajednica.

Mitsotakis je kazao da žele da bolje povežu Beograd i Solun.

"U tom smislu moramo iskoristiti i evropske fondove koji su predviđeni za Zapadni Balkan. Moja domovima ohrabruje i praktično učešće Evropske unije u razvoju infrastrukture Srbije i svih drugih zemalja poluostrva zato što to regionalno povezivanje, koje prije svega povezuje građane, jedan je od najznačajnijih puteva koji ih vodi ka evropskom proširenju“, rekao je Mitsotakis.

Istakao je da proširuju saradnju u energetskom sektoru i bezbjednosti.

Prema njegovim riječima Grčka će nastaviti podršku evropskom putu Srbije i uvjeren je da je potrebno da Beograd iskoristi pozitivne okolnosti u evropskoj proceduri.

"Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a budućnost za nas ne postoji bez Zapadnog Balkana i Srbije. Priključenje cijelog Zapadnog Balkana je naš strateški cilj i ubrzavajući reforme koje vršite u svojoj zemlji vi ćete se prije približiti EU“, rekao je premijer Grčke.

Dodao je da stav Grčke vezano za Kosovo ostaje nepromijenjen.

"Mi vjerujemo da evropsko posredovanje i dijalog jesu jedini put za normalizaciju odnosa između dvije strane i do bi značajno pomoglo i stabilnosti u regionu, što je cilj svih nas“, dodao je Mitsotakis.

TRT Balkan / agencije