Na stolu će biti dvije teme -  Nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.        Foto: TRT Balkan 

Na stolu sastanka koji je zakazan za 18:00 sati naći će se dvije teme – nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Kako se navodi na oficijelnoj stranici Evropske unije, „očekuje se da će strane prihvatiti Deklaraciju o nestalim osobama kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će uslijediti prezentacija/rasprava o prvom nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu“.

U vezi s pitanjem koje izaziva najviše pažnje – Zajednicama srpskih opština, Miroslav Lajčak je poručio da spomenuti nacrt „treba biti početak procesa. U konačnici trebamo imati statut koji je prihvatljiv za obje strane, za Kosovo i Srbiju, u skladu s evropskim standardima. To je prvi važan korak“.

Dan prije sastanka, premijer Kosova Albin Kurti poručio je putem Twittera da je razgovarao sa specijalnim savjetnikom američkog državnog sekretara, Derekom Cholletom, kojem se, kako kaže, zahvalio na podršci Sjedinjenih Američkih Država Kosovu. Također, u ranijem razgovoru s Lajčakom, Kurti je, referirajući se na današnji sastanak, istakao da „Osnovni sporazum mora biti implementiran u potpunosti i brzo. Bez preduslova i bez odgađanja“.

Zanimljivo je da je prethodni sastanak dvojice balkanskih lidera, uz posredništvo predstavnika Evropske unije, na Ohridu trajao gotovo 12 sati, a rezultirao je „prihvatanjem evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa“.

Tim povodom, srbijanski predsjednik je istakao da je razgovor bio „pristojan i konstruktivan“, naglasivši da je Zajednica srpskih opština prioritetno pitanje.

„Moram reći da sam zadovoljan. Još se govori o nestalim osobama. Implementacioni plan će morati da se nadograđuje", rekao je Vučić i dodao da ukoliko Srbija želi da ostane na evropskom putu, njen napredak će biti ocijenjen i kroz to koliko i šta će uraditi.

Nakon sastanka u Ohridu, na balkanskoj političkoj sceni zabilježena su brojna dešavanja, a jedno od njih su vanredni lokalni izbori u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, na koje je izašlo oko 3,5 posto birača.

Današnja runda dijaloga uslijedit će upravo poslije tih izbora koji su stvorili nove tenzije među stranama. Aleksandar Vučić ih je, u obraćanju naciji, nazvao „mirnim političkim ustankom srpskog naroda na Kosovu“.

TRT Balkan