Vučić je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi sa trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija.   Foto: Facebook/ Aleksandar Vučić

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji sa kojima je razgovarao o kapitalnim ulaganjima i finansiranju projekata u okviru investicionih planova vezanih za sveobuhvatni program rasta "Skok u budućnost – Srbija 2027“, javlja Anadolu.

Tema sastanka sa predstavnicima MMF-a, koje je predvodio šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen, bila je i jačanje energetskog sektora, a predsjednik Vučić je izrazio očekivanje da u narednim godinama taj sektor postane jedan od ključnih generatora ubrzanog napretka Srbije. Time bi se, prema riječima predsjednika Vučića, obezbijedila energetska stabilnost zemlje i postavio temelj za snažan razvoj strateške infrastrukture.

Predstavnici MMF-a su istakli da se ekonomski rast Srbije nastavlja, dok se inflacija smanjuje, kao i da su rezerve na rekordno visokom nivou, što govori u prilog jakim makroekonomskim pokazateljima i otpornosti srpske ekonomije.

Oni su dodali da je prisustvo stranih direktnih investicija veliko, te da su one jake, različite i otporne. Za to su, prema riječima predstavnika MMF-a, zaslužne čvrsta makroekonomska politika, makroekonomska stabilnost i izuzetan geografski položaj Srbije.

Vučić je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi sa trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija, dok se uporedo radi na podizanju pokazatelja ekonomske stabilnosti, reformama u sistemu javnih finansija, ali i širenju državnog portfolija u oblastima investiranja kao što su napredne tehnologije i veštačka inteligencija, zelene energije i digitalizacija.

TRT Balkan / agencije