Rekao je da je "nemoguće da niko ne odgovara" u vezi sa pucnjavom u OŠ "Vladislav Ribnikar" i da to neće "proći tek tako", dodavši kako je to posao MUP-a.      Foto: AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je dečak koji je ubio učenike i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda "čekao dan i pripremao se na zločin", i da je sa ocem bio tri puta u streljani, da mu se to, po sopstvenom priznaju, "dopalo" i da je bio dobar strelac.

Vučić je na konfereciji za novinare povodom masovnog ubistva u toj školi naveo da je na mestu zločina pronađeno 57 čaura i šest metaka.

Naveo je da je otac dečaka koji je počinio zločin bio počasni član jedne streljane, i da su roditelji dečaka veoma ugledni ljudi.

"Po shemi koji je dečak nacrtao, vidi se da je igrao neku vrstu igrice u kojima igrač ima više života. Vidite da kod njega nema kajanja, vidite da ne razume šta je učinio i da je zadovoljan jer je na društvenim mrežama za neke postao heroj", rekao je Vučić.

On je istakao je da je Srbija ujedinjena u tuzi, i da je ta tuga je tolika "da ne pamtimo veću".

Vučić je rekao da se dečak koji je počinio zločin nalazi "na posebnom mestu" i najavio da će biti smešten u posebniom delu Klinike za neuropsihijatriju.

Ukazao je da je otac dečaka uhapšen jer je vlasnik oružja koje je nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve propisne dozvole.

Vučić je istakao da se stravični zločin dogodio u jednoj u najboljih škola u Srbiji, uglednoj školi.

Dodao je da su policijski službenici pre masakra, jutros u školi obavili svoj posao, "ne rutinski, već profesionalno i u dobroj veri".

Vučić je rekao da je obezbeđenje škole dobro uklopljeno u školu i da je ubijeni čuvar bio "dobri duh škole" i da je čak razmenjivao poruke sa onim ko ga je ubio.

Za roditelje ubijenog dečaka je rekao da su veoma dobrostojeći, kao i većina ljudi čija deca pohađaju tu školu, da su "krem de la krem društva", i da je otac uzoran lekar i profesor mikrobiologije.

Vučić je rekao da dečak nikada nije pretio da će baciti bombe na školu, kao što se spekulisalo u medijima, već da je poneo molotovljeve koktele koje je želeo da baci kako bi sprečio druge da uđu u školu dok on "ne obavi svoj posao", ali da se uplašio i odustao od toga.

Naveo je da je dečak prethodno tražio premeštaj iz jednog u drugo odeljenje u okviru škole jer je bio najbolji učenik u razredu, "zbog čega su ga svi izbegavali", a da je u drugom odeljenju, u koje je premešten, imao tri drugara.

Vučić je rekao da je dečak koji je počinio masakr naveo da su roditelji stalno tražili od njega bolje rezultate u školi i da je nešto slabije rezultate počeo da ostvaruje "kada se zaljubio", ali i da ni u novom odeljenju nije dobro prihvaćen i da je zbog toga planirao svoj monstruozni čin.

Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare rekao da je zbog svega što se dogodilo danas, Vladi predložio deset mera te da će "biti dobro ako i pet bude usvojeno".

Rekao je da je "nemoguće da niko ne odgovara" u vezi sa pucnjavom u OŠ "Vladislav Ribnikar" i da to neće "proći tek tako", dodavši kako je to posao MUP-a.

U nezapamćenoj tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji dečak, učenik sedmog razreda te škole ubio je osam đaka i čuvara škole, a ranio šestoro dece i nastavnicu.

Srbijanska Vlada proglasila je petak, subotu i nedelju za dane žalosti.

TRT Balkan / agencije