Vučić je upozorio da će "ako se zaglavimo u prošlosti" borba za bolju budućnost Srbije ostati nedostižna.      Foto: Tanjug

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi, ukoliko bi došlo do bilo kakvog sukoba na Kosovu, to bila katastrofa za Srbiju.
"Kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat. Ali ukoliko naša deca, majke, očevi budu napadnuti, umećemo da ih odbranimo, verujte mi na reč", rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije o pregovorima Beograda i Prištine.
Vučić je predstavljajući izveštaj o pregovaračkom procesu Beograda s Prištinom od 15. juna 2021. do septembra ove godine rekao poslanicima srbijanske Skupštine da "sve dok bude mogao da utiče", Srbija neće ni posredno ni neposredno nezavisnost Kosova, niti će odustati od legitimne borbe za državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava.
Upozorio je da je opasnost na Kosovu "bliska, objektivna i ozbiljna", a da Srbija ni na koji način "nije učestvovala u generisanju krize, nego je uvek bila za dijalog".
Vučić je istakao da je politika Srbije po pitanju Kosova vođena "između željenog i mogućeg", s tim što "narod ima maksimalističke želje, dok su nam mogućnosti oskudne".

Vučić je upozorio da će "ako se zaglavimo u prošlosti" borba za bolju budućnost Srbije ostati nedostižna.
Zato je Vučić zamolio građane Srbije da budu "racionalni i realni, da znaju šta je to što je moguće".
Vučić je ocenio da realna politika "ne može da počiva na fantazmagorijama", što znači da "sopstvene mitove moramo da prilagodimo, razumevajući da na tim mitovima ne bismo mogli da opstanemo do današnjeg dana".
Srbijanski predsednik je istakao da se na Kosovu mora pronaći život i za Srbe i za Albance i da je važno u politici ponuditi ono što je realno moguće.
"Sve drugo je gubitak, pusti snovi koje nikad nećemo moći da ostvarimo. Od dodvoravanja narodu ne može ništa da se dobije", rekao je Vučić.
Istakao je i da je Srbija zbog poteza Prištine izložena značajnim bezbednosnim izazovima i dodao da je sve veće prisustvo specijalnih snaga prištinske policije na severu Kosova.

Naglasio je da je, uprkos svemu, Srbija "dosledno opredeljena za dijalog, svesna da je mirno rešavanje problema jedini razuman način".
Istakao je da ne zna "kako će ovo sve da se okonča", ali da će dati sve od sebe da bude prihvaćeno što više kompromisnih predloga i da se sačuva mir s Albancima.

Rekao je da sad ne zavisi sve samo od Srbije, jer Albanci sprovode "sve protiv, od hibridnih operacija, kupovine medija, do presuda Srbima".

Suštinski uzrok krize dijaloga Beograda i Prištine, zaključio je, proističe iz toga da Zapad ne želi da poštuje Povelju UN-a i rezoluciju 1244 u slučaju Srbije, niti ih zanima poštovanje dogovorenih sporazuma u dijalogu.
"Razgovori se vode pod okriljem Evropske unije i mi smo na evropskom putu. Morate, ipak, imati u vidu da su najmoćnije zemlje EU priznale Kosovo, kao i Amerika. Oni prihvataju državnost Kosova i oni će uvek stati iza Albanaca. Ne želim da imate bilo kakve iluzije o tome. Ne postoji politika koja to može da promeni", rekao je Vučić.

Zaključio je da neće biti moguće postići bilo kakav dogovor s trenutnim rukovodstvom u Prištini, a da će se pritisak međunarodne zajednice povećavati, "jer im je od kompromisa mnogo važnije da se ide ka tome da Srbija ide ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova".

TRT Balkan / agencije