U okviru Samita potpisan je regionalni sporazum o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija.           Foto: AA

Završen je Samit lidera Berlinskog procesa na kojem su učestvovali lideri zemalja učesnica ovog procesa, dok su u fokusu rada bila pitanja vezana za integraciju regiona u jedinstveno tržište, proces evropskih integracija, regionalna saradnja, podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu.

Na kraju samita, premijer Albanije Edi Rama održao je konferenciju za novinare sa kancelarom Nemačke Olafom Scholzom i predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Premijer Rama je istakao da je samit protekao u veoma plodnim diskusijama, sa zaista otvorenim razmenama stavova i pravim osećanjem prijateljstva.

„Ovo je težak trenutak za svaku zemlju i izazovi sa kojima se svi zajedno suočavamo su izuzetni zbog uzastopnih kriza koje su nas pogodile, bilo da je to Evropa sa B ili Evropa bez B zajedno. Čini se da se stvari ne popravljaju pre nego što se pogoršaju na mnogim frontovima, uključujući užasan novi front u sukobu između Izraela i Hamasa“, rekao je Rama.

Rama je istakao da nikada neće moći da nađe prave reči da se zahvali kancelaru koji je, na tako ljubazan način, bio otvoren za ideju da se Berlinski proces dovede van Evropske unije, u Tiranu.

“I nikada ne bih uspeo da nađem potrebne reči da se zahvalim predsednici Komisije koja je ovom samitu dala nešto zaista suštinsko kroz novi plan rasta Evropske unije za zapadni Balkan”, kazao je Rama.

Kancelar Scholz je rekao da pored trenutne globalne političke krize, postoje prepreke i u regionu. „Pre samo nekoliko nedelja na Kosovu je brutalno napadnuta policija. Ubijen je jedan zvaničnik, to najoštrije osuđujemo“, rekao je on.

„Dobar je znak da je Berlinski proces sada prvi put održan u jednoj zemlji zapadnog Balkana. Još bolje je da su svi premijeri regiona došli ovde i da smo svi mogli da razgovaramo jedni sa drugima. Ovo pokazuje koliko su zemlje posvećene ovom procesu i koliko je on važan za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji jer je zaista vreme za to", rekao je Scholz.

Scholz je istakao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i dodao da to obećanje stoji i da je istinito danas više nego ikada.

Predsednica Evropske komisije Von der Leyen rekla je da su sada sve oči sveta uprte u Izrael i Palestinu, ali i da svi rade na približavanju Zapadnog Balkana i Evropske unije.

"Moramo još više da približimo naše ekonomije i da ubrzamo reforme za članstvo. Zato sam liderima predstavila naš plan rasta. Ako bude sproveden, novi plan rasta ima potencijal da udvostruči ekonomije Zapadnog Balkana i u ovoj deceniji“, kazala je ona.

U okviru Samita potpisan je regionalni sporazum o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija. Otvoreno je i novo predstavništvo Evropskog koledža u Tirani i novorekonstruisane prostorije Tiranske piramide.

Berlinski proces je inicijativa koja ima za cilj povećanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i pružanje pomoći za integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju (EU).

TRT Balkan / agencije