Do danas, u lekovima i medicinskoj opremi za Siriju je izdvojeno 1,03 miliona evra, a za Turkiye 1,01 milion evra.     Foto: AA

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak o saglasnosti da se Republici Turkiye i Siriji uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu, kao i saglasnost za obrazovanje operativnog tima za koordinaciju te pomoći.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, operativni tim će pribavljati informacije o potrebama Turkiye i Sirije u robi, određivat će vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, načinima transporta, kao i koordinacijom slanja novčane pomoći koja je prikupljena od fizičkih i pravnih lica putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za tu namenu.

Do danas, u lekovima i medicinskoj opremi za Siriju je izdvojeno 1,03 miliona evra, a za Turkiye 1,01 milion evra.

Što se tiče robe, za Turkiye je opredeljena donacija u vrednosti od 830,5 hiljada evra, dok je za Siriju namenjena roba vrednosti 878 hiljada evra.

Prvi kontigenti medicinske opreme, lekova i robe već su upućeni u ugrožena područja. Pored pomoći u robi i lekovima i medicinskoj opremi, za ove dve države, pogođene razornim zemljotresom 6. februara 2023. godine, izdvojeno je i po milion evra kako bi se doprinelo saniranju humanitarne katastrofe koja se desila.

Vlada je usvojila i zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije, radi dopremanja humanitarne pomoći ovim državama kako bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom.

TRT Balkan / agencije