Vlada Kosova u četvrtak je na elektronskoj sjednici odobrila prestanak režima postavljanja naljepnica na registarske tablice iz Srbije.     Foto: AA

Vlada Kosova u četvrtak je na elektronskoj sjednici odobrila prestanak režima postavljanja naljepnica na registarske tablice iz Srbije.

"Uklanjanje ovog režima je čin dobrosusjedskih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosova od Srbije", saopštila je Vlada Kosova.

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Od 1. januara na teritoriji Srbije omogućeno je slobodno kretanje vozila s kosovskim registarskim oznakama "RKS" bez prekrivanja državnih oznaka bijelim naljepnicama.

Odluka, koja je donijeta 25. decembra prošle godine, predstavlja olakšicu za građane Kosova koji koriste teritoriju Srbije kao tranzitnu rutu ili čak kao odredište.

Premijer Kosova Albin Kurti je u decembru prošle godine rekao da je odluka Vlade Srbije o priznanju kosovskih tablica došla nakon više od decenije nerealizacije sporazuma o slobodi kretanja i nakon dvije godine korištenja naljepnica na tablicama.

Primjena "stiker režima" za registarske tablice, prema dogovoru postignutom u Briselu između Kosova i Srbije, počela je 4. oktobra 2021. godine. Prema tom dogovoru na prelazima i s kosovske i sa srbijanske strane na registarskim tablicama su se bijelim naljepnicama pokrivale oznake država. Time je bio prekinut prethodni režim izdavanja probnih tablica, ali i prekinuta tadašnja blokada puteva od lokalnih Srba sa sjevera Kosova.

Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra prošle godine 3.405 građana je promijenilo registarske tablice na "RKS", od čega najviše u opštinama Sjeverna Mitrovica i Leposavić.

TRT Balkan / agencije