U Podgorici otvorena četvrta godišnja konferencija Digitalno-forenzičkog centra.

Iako zvanična Rusija nema izvorne resurse u Crnoj Gori, ona koristi jaku razgranatu infrastrukturu Srbije, koju čine razne parapolitičke organizacije, ostaci paravojnih formacija, Srpska pravoslavna crkva (SPC) sa svojim sistemom raznih paravjerskih organizacija i obavještajne strukture Srbije, kako bi utjecala na političke prilike u Crnoj Gori. To je danas između ostalog poručeno na konferenciji Digitalno-forenzičkog centra (DFC), koja je održana u Podgorici.

Izvršna direktorica Atlantskog saveza Crne Gore Azra Karastanović, otvarajući četvrtu godišnju DFC konferenciju, istakla je da u vrijeme nastanka DFC-a, rijetki su bili oni koji su razumjeli važnost borbe protiv stranog malignog utjecaja i dezinformacija.
"Danas, nažalost, svjedočimo pogubnim posljedicama koje ove i ovakve aktivnosti imaju na društvo, institucije sistema i demokratski napredak države Crne Gore", kazala je Karastanović.

Poručila je da, "ukoliko želimo da eliminišemo strani maligni utjecaj u ovom regionu, podrška i pomoć zapadnih i NATO partnera je ključna, danas čini se više nego ikad".
“Nažalost, ukoliko se Zapad ne bude bavio pitanjima koja podrivaju stabilnost i evropsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana, druga strana neće propustiti priliku da to učini”, dodala je Karastanović.

Šef odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje u američkoj Ambasadi u Podgorici Erik Pagner upozorio je da je podijeljeno crnogorsko društvo velika prilika za aktere koji žele da vide Crnu Goru kako se udaljava od euroatlantske budućnosti, koja je široko rasprostranjena želja kod velikog broja građana Crne Gore, kao i prilika da poremete one koji rade na stvaranju demokratske i inkluzivne Crne Gore.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatko Vujović, govoreći na panelu o borbi protiv malignog stranog utjecaja, rekao je da ima puno sličnosti između Ukrajine i Crne Gore, ali i mnogo razlika.

“Ukrajina i Crna Gora su veoma slične sa svojim problemima, kada govorimo o periodu prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, problemi identitetskog karaktera, nepostojanje jedinstvene crkve u tom trenutku, podjele, veliki utjecaj jednog susjeda Rusije u slučaju Ukrajine, Srbije u slučaju Crne Gore kao i veliki broj proruskih medija u Ukrajini, kako onih medija kojima je sjedište bilo u Ukrajini tako i veliki utjecaj ruskih medija kroz kablovske operatere, društvene mreže, elektronske publikacije”, kazao je Vujović.

Istakao je da u slučaju Crne Gore postoji ogroman broj penetracije srbijanskih medija i ogroman utjecaj na politička dešavanja u Crnoj Gori. Vujović je naglasio da postoji jasna agenda prema kojoj ti mediji rade.

Dodao je da Rusija nema izvorne resurse u Crnoj Gori već da koristi jaku razgranatu infrastrukturu Srbije, koju čine razne parapolitičke organizacije, ostaci paravojnih formacija, Srpska pravoslavna crkva (SPC) sa svojim sistemom raznih paravjerskih organizacija i obavještajne strukture Srbije.

“U opasnoj kombinaciji, gdje ima i paravjerskih i vjerskih i obavještajnih struktura i kriminalnih struktura, Crna Gora rizikuje da trajno izgubi prozapadnu većinu”, naglasio je Vujović.

Ana Rudan, menadžerka programa u Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) posebno je naglasila do koje mjere je vlast u Srbiji na svakom koraku uhvatila i drži pod svojom kontrolom sve segmente društva.

Kada je riječ o medijima, Rudan je objasnila da postoje dva različita načina na koja vlast kontroliše medije, prvo po osnovu vlasništva, kroz sopstveno vlasništvo ili kroz klijentelističku mrežu, a zatim i kroz finansiranje.

“Druga strana priče su mediji s nacionalnom pokrivenošću koji su mašine za širenje propagande, a pored toga postoje i neki manji mediji koji su ili suviše elitistički ili se u njih dovoljno ne ulaže”, kazala je Rudan.

Jindrih Privatski, analitičar u European Values centru za bezbjednosnu politiku iz Praga kazao je da su, radeći brojne izvještaje, prepoznali 45 aktivnih sajtova koji šire dezinformacije, a glavni je Sputnjik, s kojeg ostali mediji preuzimaju narative i dalje ih šire.

TRT Balkan / agencije