Varhelyi je rekao da obe strane moraju da sprovedu dogovorene sporazume.     Foto: AA

Kosovo i Srbija moraju da sprovedu sve dogovorene sporazume, poručio je u četvrtak komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelyi, koji je posetu Kosovu započeo razgovorom sa predsednicom Vjosom Osmani.

Komesar Varhelyi je u izjavi medijima nakon sastanka govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, rekao da obe strane moraju da sprovedu dogovorene sporazume.

„Smatramo da je ostvaren napredak u prošloj godini, sada je od suštinskog značaja da obe strane ispune i sprovedu obaveze bez odlaganja, jer moramo da zadržimo zamah i moramo odmah da krenemo dalje sa njegovom implementacijom”, kazao je Varhelyi.

On je naveo da je dovoljno citirati zaključke Saveta EU iz februara ove godine u kojima se kaže da Savet apeluje na obe strane da u potpunosti i bez uslova sprovedu obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o osnivanju Zajednica opština sa srpskom većinom.

Varhelyi je kazao da se razgovaralo o pitanju reformi i dostignućima u poslednjih šest godina od kada je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji između EU i Kosova. On je kazao da reforme moraju biti kontinuirane i primenjive.

Takođe je pozdravio posvećenost Vlade Kosova unapređenju pravosudnog sistema u borbi protiv korupcije.

Predsednica Osmani je kazala da je posvećenost Kosova Evropskoj uniji nepokolebljiva i da je potvrda toga prijava za članstvo u Uniji.

„U poslednjih nekoliko meseci, Republika Kosovo je preduzela odlučne korake da Kosovo približi Evropskoj uniji, kao što sam ranije pomenula, to je bilo vođeno voljom našeg naroda i našim opredeljenjem za budućnost i vrednostima koje nas ujedinjuju. Stoga ostajem u nadi da će ovo životno opredjeljenje biti jednako proaktivno od strane naših evropskih partnera i da će se politika proširenja videti kao jedina prilika da Evropa pronađe slobodu i mir“, naglasila je Osmani.

Kosovska predsednica je podsetila i da će posle, kako je rekla, dugih i nepravednih odlaganja, od 1. januara sledeće godine zahvaljujući viznoj liberalizaciji Kosovo biti bliže EU.

Komesar Varhelyi se sastao i sa premijerom Albinom Kurtijem, a najavljeni su i sastanci sa predstavnicima opozicije i civilnog društva, te poseta Severnoj Mitrovici.

Tokom posete Kosovu evropski komesar će sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Xhelalom Sveclom inaugurisati "Program za unutrašnje poslove EU-Kosovo".

"Ovaj program EU, finansiran sa 6,5 miliona evra, realizovaće se u periodu od tri godine, uz podršku Francuske, Italije i Belgije. On će doprinijeti jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ojačaće međunarodnu saradnju", navedeno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

TRT Balkan / agencije