Jashari je predsednicu Osmani, kao vrhovnog komandanta KBS-a, obavestio o aktuelnim aktivnostima i dešavanjima u KBS-u.     Foto: Predsjedništvo Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u srijedu u Brisel u zvaničnu posetu sedištu NATO-a. Pred put se sastala sa komandantom Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS) general-potpukovnikom Bashkimom Jasharijem.

Predsednicu Osmani u četvrtak će primiti generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, sa kojim će imati bilateralni sastanak. Nakon sastanka obratiće se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Osmani će se tokom posete sastati i sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom, ambasadorkom SAD u NATO-u Julianne Smith, kao i sa predstavnicima drugih savezničkih država.

“Tokom posete, predsednica Osmani će potvrditi rešenost naroda i institucija Republike Kosovo da unaprede put ka članstvu u NATO-u, počevši od programa Partnerstvo za mir, kao i jačanju saradnje i koordinacije sa saveznicima, posebno po pitanjima bezbednost. Preneće i zahvalnost naroda Kosova za stalnu ulogu i doprinos NATO-a na Kosovu, kao i posvećenost zajedničkom doprinosu dugoročnom miru, stabilnosti i bezbednosti u našem region”, navodi se u saopštenju.

Pred put u zvaničnu posetu u sedištu NATO-a, predsednica Osmani je imala radni sastanak sa komandantom KBS-a general-potpukovnikom Bashkimom Jasharijem.

Jashari je predsednicu Osmani, kao vrhovnog komandanta KBS-a, obavestio o aktuelnim aktivnostima i dešavanjima u KBS-u, sa posebnim naglaskom na proces sprovođenja Sveobuhvatnog plana tranzicije tokom 2023. godine i povećanja blagostanja vojnika KBS-a.

Razgovarali su i o saradnji i bliskoj koordinaciji sa glavnim strateškim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sa drugim zemljama NATO-a, u vezi sa bezbednosnim pitanjima u zemlji i regionu. Oni su ponovili da je njihova zajednička vizija da Republika Kosovo razvija svoju vojsku u skladu sa standardima zemalja članica NATO-a, da bude interoperabilna snaga u zajedničkim misijama sa savezničkim snagama u službi mira, stabilnosti i regionalne i globalne bezbednosti.

TRT Balkan / agencije