"Mi cijenimo radnike u zdravstvu, ono što su radili i što rade u narednom periodu međutim okolnosti su takve gdje mi ne možemo da idemo dalje s povećanjem ove satnice", rekao je Uk.     Foto: AA

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk izjavio je u srijedu kako nemaju namjeru izlaziti s novom ponudom prema Sindikatu zdravstvenih radnika i kako je ponuda upućena od kraja augusta ove godine (satnica 3,25 KM) i dalje na snazi.

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo (KS) izašli su jučer na proteste ispred zgrade Vlade KS zbog nepostizanja dogovora o povećanju plate. Sindikat zdravstvenih radnika KS donio je odluku o izlasku na proteste nakon što nije ispoštovan njihov zahtjev za povećanjem satnice radnicima u zdravstvu s 3,07 KM na 3,70 KM. Vlada Kantona Sarajevo je krajem augusta izašla s prijedlogom satnice od 3,25 maraka, koja, prema riječima Uka, i dalje stoji.

"Vlada Kantona Sarajevo nema namjeru da izađe s novom ponudom prema sindikatima. Ponuda koja je upućena od kraja augusta ove godine i dalje je na snazi. Mi cijenimo radnike u zdravstvu, ono što su radili i što rade u narednom periodu međutim okolnosti su takve gdje mi ne možemo da idemo dalje s povećanjem ove satnice", rekao je Uk na današnjoj konferenciji za novinare.

Iznio je i detaljne podatke o svim povećanjima koja su realizovana u posljednje dvije i po godine te poručio kako "Vlada vodi računa o financijskoj disciplini kantona Sarajeva kao i o svim drugim radnicima koji su na budžetu KS".

"Očekujemo razum od strane Sindikata, s obzirom da ističe kolektivni ugovor početkom iduće godine. Ponudili smo povećanje satnice na 3,25 i mislim da je to jako korektno s naše strane s obzirom da ističe kolektivni ugovor. Dakle, nečuveno je da se osnovica, odnosno da se satnica u dvije godine ili šest mjeseci povećava tri puta i da se ponovo traži povećanje te osnovice četvrti put, par mjeseci prije završetka kolektivnog ugovora", rekao je Uk.

Uk je dodao kako je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović bio glasan da se ispune uslovi Sindikata kako bi se povećala satnica međutim stav Vlade Kantona Sarajevo i da u ovom trenutku ne mogu izaći s povećanjem satnice.

Na pitanje novinara šta misli o tome da li je protest zdravstvenih radnika opravdan, Uk je odgovorio:

"S obzirom da je u protekle dvije i po godine bilo tri puta povećanje satnice ponovo je ponuđeno povećanje, simbolično od pet posto i ponovo idemo u novi kolektivni ugovor, tako da apsolutno mislim da je neopravdano, ne ulazeći u visine plata. Ja sam onaj koji misli da svi trebaju imati veće plate, ali kao premijer Kantona Sarajeva moram voditi računa o svim uposlenicima koji su na budžetu, a i o realnom sektoru", zaključio je Uk.

Iz Sindikata su najavili da će svaki dan protestovati te postaviti šatore što su i učinili.

TRT Balkan / agencije