Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da je ova partija Aleksandru Vučiću, Aljbinu Kurtiju, SAD i EU poslala zahtev da se dijalogom o Kosovu obuhvati i status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.     Foto: AA

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da je ova partija Aleksandru Vučiću, Aljbinu Kurtiju, SAD i EU poslala zahtev da se dijalogom o Kosovu obuhvati i status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

Ugljanin je na konferenciji kazao da ova parlamentarna stranka predlaže da se tokom dijaloga usvoji jedinstven model za rešavanje statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, kao i Srba, Bošnjaka i drugih naroda na Kosovu.

"Konkretno, po međunarodnim standardima, po Rezoluciji 1985 Saveta Evrope koja jasno definiše stanje i prava manjina u Evropi. Ovim pismom zatražili smo, da pre svega predsednik Srbije, napravi strateški korak napred i omogući ostvarivanje prava Bošnjaka i Albanaca u Srbiji po najvećim standardima, kako bi imao pravo i legitimitet da to isto traži za naše sunarodnike, i za Srbe i za Bošnjake, na Kosovu", kazao je Ugljanin.

Dodao je da je reč o strateškom predlogu i doprinosu poboljšanja odnosa i bržem rešavanju kosovskog pitanja.

Što više Srbija bude dala Albancima i Bošnjacima, imaće legitimno pravo da to traži za Srbe na Kosovu, zaključio je Ugljanin.

Na konferenciji je rečeno da je Aljbin Kurti podržao ove zahteve i da se očekuje odgovor od rukovodstva Srbije.

Rečeno je i to da su narodni poslanici SDA održali sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice na kojima se razgovaralo o zahtevima Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

TRT Balkan / agencije