Zamjenik generalnog direktora Crvenog polumjeseca Turkiye Ramazan Saygili izjavio je da ova organizacija vrši podjelu iftara u 35 država na tri kontinenta.      Foto: AA

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u utorak naveče je upriličen iftar Crvenog polumjeseca Turkiye kojem su prisustvovali predstavnici ove turske organizacije, Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" i korisnice “Merhametovog” studentskog doma.

Zamjenik generalnog direktora Crvenog polumjeseca Turkiye Ramazan Saygili izjavio je da ova organizacija vrši podjelu iftara u 35 država na tri kontinenta.

"Organiziramo iftare u Aziji, Africi i u zemljama Balkana. Ovo je čin dobročinstva našeg naroda i želimo i na ovaj način pomoći ljudima koji su u potrebi, donoseći im hranu na trpeze. Želimo da budemo uz postače, posebno s ljudima u Gazi, a evo sada smo i u Bosni i Hercegovini kako bi podijelili slast iftara sa našom braćom i sestrama", rekao je Saygili.

Pomoćnica šefa delegacije Crvenog polumjeseca Turkiye Amina Kurtagić Kapetanović kazala je da ova turska organizacija tradicionalno svake godine tokom mjeseca ramazana organizira brojne aktivnosti.

"Organiziraju se iftari za postače u manjim sredinama u Bosni i Hercegovini. Hiljade iftara smo ove godine pripremili za ljude u BiH, a većinu smo već realizirali. Jučer smo bili sa jetimima u Gračanici, sutra smo sa majkama Srebrenice u Potočarima, a planiramo još podjela iftara do kraja ramazana zahvaljujući donatorima i dobrim ljudima iz Turkiye", kazala je Kurtagić Kapetanović.

Istakla je da će Crveni polumjesec Turkiye tokom ramazana podijeliti više od 1.000 prehrambenih paketa u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik "Merhameta" Kenan Vrbanjac izrazio je zahvalnost turskom Crvenom polumjesecu zbog svih aktivnosti koje organiziraju tokom i izvan ramazana.

"Turski Crveni polumjesec već dvije godine kupuje hranu za sve studentice u našem Studentskom domu i ovo je kruna da u mjesecu ramazanu zajedno iftarimo, predstavnici Crvenog polumjeseca, 'Merhameta' i studentice našeg Studentskog doma", kazao je Vrbanjac.

U organizaciji Crvenog polumjeseca Turkiye u Bosni i Hercegovini tokom cijelog mjeseca ramazana, koji je nastupio 10. marta, kontinuirano su organizirani iftari u povratničkim mjestima, ruralnim dijelovima, kao i manjim naseljima Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije