Izložba uključuje 33 djela kaligrafije, iluminacije, kat'ija, minijature i kubura.       Foto: AA

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, otvorena je izložba “Tradicionalna turska umjetnost“ profesora Ahmeta Sacita Acikgozoglua i njegovog tima saradnika sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Mimar Sinan iz Turkiye.

Ambasada Republike Turkiye u Sarajevu, Institut Yunus Emre (YEE) i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini također su podržali izložbu koja je otvorenu u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Otvaranja izložbe prisustvovali su turski ambasador u Sarajevu Sadik Babur Girgin, direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, predstavnici turskih institucija i brojni gosti.

Prof. Acikgozoglu je izjavio da se izložba održava u okviru ovogodišnje manifestacije "Selam, ya Resulallah", dodajući da se na izložbi nalaze radovi više od 15 umjetnika iz Turkiye.

"Naša izložba se zove 'Milost'. Vidimo koliko je svijetu potrebna milost ovih dana. Imajući u vidu bol onoga što se događa u Palestini, svjesni smo da ovom izložbom činimo i našu dužnost. Nadamo se da ćemo pomoći u širenju milosti", kazao je.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić podsjetio je da se manifestacija "Selam, ya Resulallah" organizuje povodom rođendana poslanika Muhammeda.

"Na ovoj izložbi smo okupili zajedno s našom braćom i sestrama iz Turkiye. Naša zajednička povezanost je i ljubav koju osjećamo prema poslaniku. Ove godine imamo goste iz Turkiye i drugih zemalja", rekao je Velić.

Izložba uključuje 33 djela kaligrafije, iluminacije, kat'ija, minijature i kubura.

Doprinos izložbi su osim prof. dr. Acikgozoglua dali još Ali Riza Ozcan, Nurullah Ozdem, Emel Turkmen, Ayse Serap Ozcimi, Elif Yurdakul Taskin, Songul Ergun, Irem Ceran, Emsele Bal, Abdurrahman Sisman, Rabia Sozer, Husna Bohurler, Zeynep Kaki, Zehra Kaki, Pinar Sener, Gulseren Toy, Esra Sisman, Yusuf Yonar, Busra Erenulug, Ozge Olgun, Esma Agca i Hande Yis.

TRT Balkan / agencije