Organizatori su kazali da je cilj konferencije da se istraže izazovi i mogućnosti za unapređenje ekonomskog položaja povratnika.       Foto: AA

Povodom 32. godišnice svog rada i povodom Međunarodnog dana izbjeglica, Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini organizirala je u Sarajevu konferenciju pod nazivom “Ekonomske (ne)prilike povratnika i raseljenih osoba – zakočeni na putu od Dejtona do EU“.

Organizatori su kazali da je cilj konferencije da se istraže izazovi i mogućnosti za unapređenje ekonomskog položaja povratnika, kao i načini jačanja socijalne kohezije u zajednici.

Učesnici konferencije iz cijele BiH su razmotrili i strategije za poboljšanje uslova života povratnika i raseljenih osoba, kao doprinos društvenoj i ekonomskoj stabilnosti u BiH.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) obilježava 32 godine uspješnog rada i posvećenosti unapređenju života povratnika i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini.

Borba za izmjene zakona

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić istakla je da su predstavnici ove populacije iz svih bh. gradova razgovarali i o problemima izbjeglica i raseljenih lica i o tome šta bi trebalo učiniti da se ti problemi riješe.

“Mi također pokušavamo da uradimo veliku strategiju, a to je promjena Zakona o izbjeglicama, koja bi na neki način donijela ravnopravan položaj za sve ljude koji su se vratili i raselili. Današnja tema kaže da smo zatočeni između Dejtona i Evropske unije i ništa se ne dešava tolike godine“, kazala je Zukić.

Ona je najavila da će Unija nastaviti raditi na svojoj misiji i procesu povratka izbjeglica i raseljenih lica. Pozvala je nadležne zakonodavne i izvršne vlasti da intenzivnije rade na poboljšanju uvjeta života te populacije.

Zoran Jovanović, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH, istakao je da su nevladine organizacije najiskreniji prijatelji Bosne i Hercegovine i da rade na bazi volontiranja, bez ličnih interesa, trgovine, kalkulacija i obmana.

“Što se tiče povratnika, to su iskreni heroji Bosne i Hercegovine. Oni su garant opstojnosti i nedjeljivosti BiH onakve kakvu smo imali u avnoj​​​​​​​evskim granicama prije nesretnog rata. Opće je nezadovoljstvo odnosom vlasti i mi smo im signalizirali, nudili rješenja, ali nažalost nas nisu uvažavali i evo danas se nalazimo tu gdje jesmo“, kazao je Jovanović.

Međunarodni dan izbjeglica

Danas se obilježava Međunarodni dan izbjeglica koji za cilj ima da se ukaže na izazove s kojima se izbjeglice diljem svijeta suočavaju te da se oda priznanje postignućima ljudi s tim statusom.

Dan je prvi put obilježen 20. juna 2001. godine kao dio obilježavanja 50. godišnjice Konvencije iz 1951. godine o pravnom položaju izbjeglica.

Svjetski dan izbjeglica se također obilježava kroz Svjetsku sedmicu izbjeglica, a namijenjen je pružanju važne prilike tražiteljima azila i izbjeglicama da budu viđeni, saslušani i cijenjeni od zajednice u kojoj žive.

TRT Balkan / agencije