Mehmet Akif Ersoy je autor turske himne u kojoj se govori o slobodi i nezavisnosti.     Foto: AA

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana je konferencija pod nazivom “Pjesnik ispunjen ljubavlju prema domovini i nezavisnosti: Mehmet Akif Ersoy”, na kojoj je rečeno da je ovaj pjesnik sigurno jedno od važnih imena ne samo za Turkiye nego i za druge narode.

Konferencija je održana u organizaciji Ureda za obrazovanje Republike Turkiye, Univerziteta u Sarajevu i Instituta “Yunus Emre“.

Događaju su prisustvovali profesori, predstavnici Instituta "Yunus Emre", brojni studenti, a prisutnima su se obratili doc. dr. Edina Nurikić i dr. Turkan Topcu.

Nurikić je tom prilikom istakla da je vrlo važno razgovarati o djelima Mehmeta Akifa Ersoya, ali i o njegovom društvenom angažmanu.

“Moja tema danas je 'Odrazi Mehmeta Akifa Ersoya na Balkanu' i kako je on poimao Balkan u svojim pjesmama, na koji način se borio protiv nepravde koja se u to vrijeme dešavala na prostoru Balkana. Tako da ćemo spojiti taj turski, odnosno anadolski segment s ovim balkanskim kroz njegove pjesme i njegov društveni angažman“, kazala je Nurikić.

Podsjetila je da je Mehmet Akif Ersoy autor turske himne u kojoj se govori o slobodi i nezavisnosti.

“Turski narod se kroz historiju dugi niz godina borio da bi stekao tu slobodu, a jedan sličan historijski kontekst također važi i za naše područje, za Bosnu i Hercegovinu, tako da su te poruke slobode univerzalne, što trebamo i mi sami primijeniti“, rekla je Nurikić.

Topcu je istakla da se ovim skupom žele prisjetiti Mehmeta Akifa Ersoya i iskazati čast ovom velikom pjesniku.

“Vrlo je važno da se ovakva aktivnost održava i u Sarajevu. Mehmet Akif Ersoy je sigurno jedno od važnih imena ne samo za Turkiye nego i za druge narode“, rekla je Topcu.
Dodala je da je riječ o intelektualcu koji je bio društveno veoma angažovan.

“Njegove ideje su usmjeravale živote ljudi. Zato je važno i korisno za svakoga, a posebno za studente, sjetiti se ovog pjesnika, znati o njegovim idejama i učiti o njegovom životu“, kazala je Topcu.

Mehmet Akif Ersoy je turski pisac i pjesnik rođen u Istanbulu 1873. godine. Tokom života je napisao brojna djela velike književne vrijednosti i autor je teksta turske nacionalne himne. Umro je 27. decembra 1936. godine.

Važi za jednog od najistaknutijih heroja borbe za nezavisnost Turkiye, koji je tekstom nacionalne himne na najbolji način opisao domoljublje i veliku želju naroda za nezavisnost.

TRT Balkan / agencije