Hadrovića džamija smještena je u podgoričkom naselju Drač, a njena izgradnja je započeta u januaru 2023. godine.          Foto: AA

U prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika Islamske zajednice iz Crne Gore, regiona i svijeta, kao i predstavnika najviših državnih funkcija, ali i članova društvene i kulturne zajednice, u Podgorici je danas svečano otvorena Hadrovića džamija.

Riječ je o džamiji koja je bila porušena sredinom prošlog vijeka i prva je džamija u ovom gradu koja je sagrađena iz temelja nakon više od 270 godina.

Hadrovića džamija smještena je u podgoričkom naselju Drač, a njena izgradnja je započeta u januaru 2023. godine.

Svečanom otvaranju, zajedno sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom ef. Fejzićem, prisustvovao je i imam Poslanikove džamije u Medini šejh Khaled al-Mihena.

Džamija Hadrovića se sastoji od podzemne garaže, suterena (molitvenog prostora za muškarce) i mahfila (drugog sprata predviđenog kao molitveni prostor za žene). Gabaritima odgovara dimenzijama nekadašnje mahalske džamije.

Džamija Hadrovića prvobitno je sagrađena početkom 18. vijeka, kako se navodi u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, gdje se može naći pod nazivom "Bejler bej džamija“ i "Alaj begova džamija“.

U narodu je poznata kao Hadrovića džamija zato što je, po odlasku Osmanlija, bratstvo Hadrovića koje se tu zateklo, održavalo ovu džamiju. Oni su bili mujezini, mutevelije i pazili su je i čuvali, a potomci njihovih porodica i danas tu žive.

TRT Balkan / agencije