Ključna iskustva stiču roditelji blizanaca koji na ovaj dan imaju prilike da se sretnu sa drugim roditeljima blizanaca i razmenjuju informacije o tome. / Photo: AA

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu i ove godine, uz predavanje za starije i igru uz druženje najmlađih, obeležen je Dan blizanaca Srbije. Blizanci raznih generacija imali su priliku da razmene iskustva, ali i da se oni koji to nisu uradili do sada, upišu u Registar blizanaca.

Organizator ovog programa je „STAR“ - Centar izuzetnih vrednosti za bihejvioralna istraživanja u psihologiji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a Dan blizanaca u Novom Sadu proslavlja se od 2018. godine.

Za roditelje i odrasle blizance u subotu je organizovan seminar „Kako da pomognete svojim blizancima da budu jedinstvene osobe?” na kom stručnjaci prolaze period od rođenja blizanaca do odraslih osoba uticaja na njihova životna opredeljenja i izbore, od oblačenja pa do izbora profesije kojom će se baviti u životu, dok su se najmlađi zabavljali uz animatora u kreativnom kutku, igrajući se s interaktivnim igračkama.

„Ovim danom želimo da promovišemo blizanaštvo, ali i važnost blizanaca za naučna istraživanja, pre svega, za određivanje udela genetičkih i sredinskih činilaca na oblikovanje različitih psiholoških fenomena, kao što su inteligencija, osobine ličnosti, zadovoljstvo životom i drugo“, navela je prof. dr Bojana Dinić, vanredni profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i član centra STAR.

Ona navodi da je Registar blizanaca Srbije osnovan 2011. godine i do sada je upisano u njega 3.100 blizanaca i trojki.

„Registar blizanaca okuplja jednojajčane i dvojajčane blizance. Jednojajčani dele 100 posto genskog materijala, a dvojajčani su kao bilo koji drugi brat i sestra, ali samim tim što odrastaju i prolaze zajedno iste faze razvoja, imaju određenu vrstu emotivne vezanosti u odnosu na braću i sestre čija je razlika u godinama veća”, pojašnjava Dinić.

Kako navodi, u svetu postoji 61 registar blizanaca, a Srbija je do nedavno bila jedina zemlja u regionu koja ima registar blizanaca dok se u tu mrežu uključila i Mađarska, pa sada ima još jedna zemlja s kojom stručnjaci iz Srbije mogu da razmenjuju podatke i iskustva.

Ključna iskustva stiču roditelji blizanaca koji na ovaj dan imaju prilike da se sretnu sa drugim roditeljima blizanaca i razmenjuju informacije o tome.

Jedna od njih je Duška Danilov Marjanović, majka četvoro dece, od čega su dva najmlađa četvorogodišnjaka, Dušan i Mihailo, blizanci. Kako kaže, u njihovoj porodici nije bilo blizanaca, pa je i za njihovu porodicu to bilo novo iskustvo.

„Svaki dan nam je ispunjen dinamikom od jutra do mraka. Vremenom smo se navikli na takav način života, ali stalno dolaze novi izazovi“; ističe Duška.

Kaže da su u odgajanje mališana uključeni svi članovi porodice, uključujući i babe i dede, ali bude situacija kada ni to nije dovoljno.

„Imajući u vidu da su rođeni u doba korone, bile su drugačije okolnosti za odrastanje u odnosu na njihove starije sestre. Kada su krenuli u vrtić počeli suviše da sarađuju i sada su partneri u svojim nestašlucima. Počeli su da komuniciraju na svoj način, razvili su poseban jezik koji međusobno razumeju i koriste u komunikaciji i koji nama ostalima nije jasan. Ima stvari oko kojih se preklapaju, ali se i vide različite crte karaktera. Dušan je malo komunikativniji i prodorniji, a Mihailo je malo veća maza i sporiji je. Ali u tandemu su savršeni“, kaže kroz smeh Duška Danilov Marjanović.

Organizatori Dana blizanaca u Srbiji pozvali su sve blizance i trojke, kao i njihove roditelje da se, ukoliko to još nisu uradili, prijave u STAR Registar blizanaca putem njihove internet stranice: www.blizanci.rs.

TRT Balkan / agencije