Ispitivanje izdržljivosti mostova, proglašene pobjednika i dodjela nagrada biće u ponedjeljak, 6. marta.     Foto: AA

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) danas je počelo međunarodno takmičenje u izradi maketa mostova od špageta. Na petom po redu takmičenju „Gradimo mostove znanja“ učestvuju akademci sa 24 univerziteta iz osam država regiona.

Među 29 ekipa, podijeljenih u dvije kategorije, studenti arhitekture i građevine, su gosti iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada, Zagreba, Niša, Tuzle, Maribora, Kosovske Mitrovice, Osjeka, Bihaća, Skoplja, Ljubljane, Zenice, Rijeke, Kragujevca, Podgorice, Splita... Ove godine, po prvi put, učestvuju i studenti iz Temišvara (Rumunija) i Sofije (Bugarska).

Član Studentskog parlamenta DUNP-a Amra Šabotić, u ime organizatora, ističe da se u kategoriji građevine studenti takmiče u izdržljivosti mostova, a studenti arhitekture u estetici i izgledu mostova. Poručuje da je Državni univerzitetu u Novom Pazaru već prepoznatljiv po ovom takmičenju i da spaja ljude.

„Smatramo da je ovo takmičenje jako bitno. Internacionalnog je tipa. Mostovi spajaju ljude i nacije. Okupili smo se na ovom mjestu različitih nacija. Za sve učesnike je obezbijeđen smještaj, ali i organiziran kulturno-zabavni program i obilazak grada. Proširujemo broj gostiju na takmičenju. U Novi Pazar su svi dobrodošli i odavde šaljemo poruku da ovdje gradimo kulturološki spoj“, rekla je Šabotić.

Adela Bando, studentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, po drugi put u Novom Pazaru učestvuje na takmičenju u izradi maketa mostova od špageta. Smatra da je ovo primjer kako fakulteti treba da sarađuju i razmjenjuju znanja.

„Kroz ovo takmičenje razmjenjujemo nova poznanstva i iskustva. Bitno je u profesionalnom smislu, ljudi pokazuju koliko imaju znanja i ideja. Naš most je nešto inovativno, kao ekipe iz Sarajeva sa arhitektonskog i građevinskog fakulteta ciljamo na prva mjesta“, poručila je.

Njen kolega sa Građevinskog fakulteta iz Podgorice Miloš Roganović sa ekipom iz glavnog garad Crne Gore učestvuje po treći put. Kroz šalu kaže da dolaze da uzmu „to prvo mjesto“.

„Super je iskustvo. Organizovale su kolege iz Novog Pazara ovu 'konferenciju' koja je baš na zavidnom nivou. Napravili su jedno veliko okupljanje gotovo svih arhitektonskih i građevinskih fakulteta iz regiona, što je ove godine novost. Dodalo se novo pravilo da opterećenje umjesto na pola mosta ide na jednu trećinu, što je dodalo neki novi začin cijeloj priči i, mislim da će se pokazati neki novi modeli“, ocijenio je Roganović.

Prema pravilima takmičenja, pobjeđuje ekipa koja sastavi most od špageta, koristeći topljeni lijepak, i koji izdrži najveće opterećenje. Ispitivanje izdržljivosti mostova, proglašene pobjednika i dodjela nagrada biće u ponedjeljak, 6. marta.

TRT Balkan / agencije