European Open je kriterijsko takmičenje na kojem pobjednici plasmanom osvajaju bodove za olimpijsku i svjetsku rang listu.    Foto: AA

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, 16. i 17. septembra održat će se Sarajevo European Open 2023 na kojem će učestvovati džudisti iz 30 država.

Ovim povodom održana je konferencija za novinare Džudo saveza Bosne i Hercegovine kojoj su prisustvovali predsjednik Organizacionog odbora Branislav Crnogorac, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić, bh. džudistkinja Larisa Cerić i bh. džudista Toni Miletić.

Crnogorac je naglasio da se ovo veliko takmičenje po treći put održava u Sarajevu.

"Poznato je da je Džudo savez Bosne i Hercegovine jedan od najboljih tehničkih organizatora velikih sportskih priredbi, posebno džudo sporta. Mi smo imali čast da 2003. godine organiziramo Evropsko prvenstvo za juniore, i to Evropsko prvenstvo je te godine proglašeno najboljom tehničkom organizacijom u konkurenciji svih evropskih takmičenja", rekao je Crnogorac.

Istakao je da je European Open kriterijsko takmičenje na kojem pobjednici plasmanom osvajaju bodove za olimpijsku i svjetsku rang listu.

"Ovo je posebno važno jer se nalazimo u predolimpijskoj godini. Naši sportisti će nastojati da osvoje bodove ovdje kako bi se domogli olimpijske norme. U ovom trenutku Džudo savez Bosne i Hercegovine ima jednu olimpijsku normu, a njena nositeljice je naša Larisa Cerić", kazao je Crnogorac.

Dodao je da je Cerić favorit na ovom takmičenju, a bh. džudista Miletić će imati zahtjevno takmičenje gdje će morati uložiti maksimalne napore da bi osvojio bodove za predstojeće Olimpijske igre 2024. godine.

"Optimista sam kada su u pitanju rezultati jer nastupa naš najbolji tim", poručio je Crnogorac, koji je ujedno i trener bh. tima.

Fazlagić je istakao da je vrlo važno da se ovakve manifestacije održavaju u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini.

"Turistička zajednica će i u budućnosti ovo pomagati jer ovo su vrhunski sportski događaji kako bi nam dolazili vrhunski sportisti, da se pune hoteli, da ljudi ostaju što više dana i da nose lijepa sjećanja iz Sarajeva i budu naši ambasadori kada se vrate u svoje zemlje", kazao je Fazlagić.

Najbolja bh. džudistkinja izjavila je da uvijek voli da se takmiči u Sarajevu jer je to poseban osjećaj.

"Znam da se od mene puno očekuje. Uvijek želim da se predstavim na najbolji način, da se čuje himna Bosne i Hercegovine i nadam se da će i ovaj put tako biti. U dobroj sam formi, dobro treniram. Prvi sam nosilac, konkurencija je jaka ali znam da mogu i znam da ću dati sve od sebe", rekla je Cerić.

Miletić je istakao da je svjestan da je u njegovoj kategoriji velika konkurencija i da svi žele skupiti bodove za Olimpijske igre, ali će učiniti sve da ih i on osvoji.

"Izuzetne su emocije uvijek kada se nastupa u Sarajevu, kada dođe domaća publika. Nadam se da ćemo jako dobro odraditi sve i potrudit ćemo se da skupimo bodove koji su potrebni za Olimpijske igre", kazao je bh. džudista.

Na European Openu 2023 u Sarajevu učestvovat će ukupno 268 takmičara iz 30 država, a Bosnu i Hercegovinu će se predstavljati 15 takmičara.

TRT Balkan / agencije