“Prema operativnim saznanjima i izjavama svjedoka na lokalitetu rudnika Vihovići nalazi se masovna grobnica od 80 do 100 osoba, NN osoba, uglavnom Mostaraca koji su ubijeni 1993. godine”, rekla je Fazlić.     Foto: Fena

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u vještačko jezero u Vihovićima.

“Institut za nestale u BiH pronašao je 80 posto nestalih osoba, u ciframa je do 24.500, a pronađeno i pronađeno je 27.000, što znači da imamo dakle puno NN osoba koje se nalaze u mrtvačnicama širom BiH. Ostalo nam je još 7.500 osoba, od ukupno 11.000 za koje se traga na prostoru bivše Jugoslavije, prema operativnim saznanjima, vezano za ovo vještačko jezero u Vihovićima očekujemo da bi moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u ovo jezero”, izjavio je je direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović.

Dodao je kako će zahvaljujući roniocima ronilačkog i alpinističkog tima Državne agencije za istrage i zaštitu tražiti i otkloniti dilemu vezanu za ovu informaciju.

Glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić kazala je kako je na području Mostara do danas ekshumirano 465 osoba iz više masovnih i pojedinačnih grobnica, te da se na području grada Mostara traga za sudbinom 202 osobe, od čega su 154 građanina Mostara.

“Prema operativnim saznanjima i izjavama svjedoka na lokalitetu rudnika Vihovići nalazi se masovna grobnica od 80 do 100 osoba, NN osoba, uglavnom Mostaraca koji su ubijeni 1993. godine”, rekla je Fazlić.

Dodala je kako su u mrtvačnici gradskog groblja Sutina u Mostaru smješteni posmrtni ostaci tijela 143 NN osobe.

Po njezinim riječima uposlenici INO BiH PU Mostar tragaju za sudbinom 570 osoba na području Hercegovine.

“Ovih dana, uposlenici PU Mostar radit će na ekshumaciji i na području Konjica, Gacka, Nevesinja, Drežnice i do kraja godine Tomislavgrada”, dodala je Fazlić.

FENA