Glavni most na reci Ibar koji deli grad na južni i severni deo zatvoren je za saobraćaj i može se preći samo pešice.        Foto: AA

Uz jako policijsko obezbeđenje u podne je u južnom delu Mitrovice, na trgu pored mosta na Ibru, održan miran polusatni skup albanskih građana, koji su izrazili podršku kosovskim vlastima povodom situacije na severu Kosova.

Stotinjak okupljenih, većinom navijača sportskog kluba Trepča iz Mitrovice, nosilo je albanske zastave, pevalo albanske patriotske pesme i uzvikivalo UCK (OVK).

Egzon Islami, jedan od mladića sa skupa, u izjavi za Anadoliju, kazao je da su se mladi okupili da izraze svoju ljutlju zbog dešavanja na severu Kosova. On smatra da je severni deo Kosova, gde živi srpsko stanovništvo, više političko pitanje, koje može da se reši.

“Umorni smo sa njima, evo već 23 godine nakon rata, 100 godina pod njihovom okupacijom. Dosta je više. Izašli smo da izrazimo ljutnju”, kazao je Islami.

Skup je organizovan preko društvenih mreža uz poziv da se maršira u severni deo grada, ali je policija Kosova ranije danas pozvala građane da nenasedaju na te pozive, zato što su sumnjive pozadine.

Glavni most na reci Ibar koji deli grad na južni i severni deo zatvoren je za saobraćaj i može se preći samo pešice. Mitrovica je grad koji je od 1999. godine podeljen na južni deo sa većinskim albanskim i severni sa većinskim srpskim stanovništvom.

Do današnjeg okupljanja je došlo nakon što su se u opštinama na severu Kosova, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, proteklih dana dešavali sukobi srpskih građana sa specijalcima kosovske policije i vojnicima NATO trupa, KFOR, i dok se u tim opštinama nastavljaju protesti protiv prisustva kosovskih specijalaca.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na severu Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

TRT Balkan / agencije