Ambasador Aksoy je na početku uputio saučešće porodicama poginulih u zemljotresima koji su 6. februara pogodili jug Turkiye te povrijeđenim osobama poželio brz oporavak.     Foto: AA

U Beogradu, glavnom gradu Srbije, održana je konferencija "Akifova riječ - lice Republike Turkiye" povodom 12. marta, Dana prihvatanja turske državne himne i 18. marta, Dana sjećanja na šehide i pobjede u Canakkaleu.

Na konferenciji koju je organizovao Institut "Yunus" Emre u Beogradu prisutnima su se obratili ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy i profesorica Univerziteta u Beogradu Mirjana Marinković. Ambasador Aksoy je na početku uputio saučešće porodicama poginulih u zemljotresima koji su 6. februara pogodili jug Turkiye te povrijeđenim osobama poželio brz oporavak, napominjući također da nikada neće zaboraviti pomoć i solidarnost koju je Srbija iskazala u ovim teškim trenucima za njegovu zemlju. Također je izrazio zahvalnost Institutu "Yunus Emre" u Beogradu na organizaciji konferencije.

"Kao narod s velikim ponosom i uzbuđenjem obilježavamo pobjedu u Canakkaleu. Ova pobjeda predstavlja veliki herojski ep koji je svima pokazao vojnu stručnost velikog vođe Mustafe Kemala Ataturka", kazao je Aksoy.

Istakao je da je u to vrijeme u bitki u Canakkaleu cijela jedna generacija žrtvovala živote radi budućnosti novih generacija, čime je kako je kazao, u svijetu ispisan "ep bez presedana".

Ambasador Aksoy je dodao da je ta pobjeda svijetu ustvari pokazala šta turski narod sve može postići. "Velika bitka u Canakkaleu pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka najavila je rat za nezavisnost i osnivanje naše Republike. Prije dva dana proslavili smo i 102. godišnjicu usvajanja naše državne himne od strane Velike narodne skupštine Turkiye. Tekst koji je napisao naš narodni pjesnik Mehmet Akif Ersoy je nekoliko puta pročitan za govornicom 12. marta 1921. godine i uz gromoglasne aplauze je zvanično prihvaćen", kazao je Aksoy te dalje dodao: "Naša himna, koja je prihvaćena u najtežim danima rata za nezavisnost, ne samo da je još više povećala moral i nadu naših vojnika na frontu u pobjedu, već je postala i zajednički glas naše odlučnosti za nacionalnu nezavisnost", rekao je turski ambasador.

Podsjetio je da se 18. mart, Dan sjećanja na šehide i pobjede u Canakkaleu, obilježava raznim programima i aktivnostima.

"S dubokom zahvalnošću prisjećamo se osnivača naše Republike Mustafe Kemala Ataturka, našeg nacionalnog pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya i svih naših šehida", kazao je Aksoy.

Profesorica Marinković je istakla da Mehmet Akif Ersoy ima posebno mjesto u istoriji turske književnosti i da su se za njegovog života dogodile velike istorijske promjene. Potom je komentarisala i pjesmu Mehmeta Akifa Ersoya "Šehidima Canakkalea". "Dok je pisao ovu pjesmu inspirisala ga je ta bitka na Canakkaleu, koja je na kraju rezultirala velikom pobjedom. Pjesma koja veliča herojstvo turske vojske probudila je nadu i optimizam među ljudima", kazala je Marinković.

Velika narodna skupština Turkiye 12. marta 1921. godine prihvatila je tekst državne himne koju je napisao Mehmet Akif Ersoy. U Turkiye se 18. mart obilježava kao Dan sjećanja na šehide i pomorsku pobjedu u Canakkaleu.

Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte. Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, zauzimaju najznačajnije mjesto u Turkiye pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

TRT Balkan / agencije