U okviru konferencije, otvorena je i izložba fotografija reportera agencije Anadolu koje opisuju dešavanja 15. jula 2016. godine.     Foto: AA

Direkcija za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye i Turska ambasada u Srbiji organizirali su konferenciju pod nazivom “15. jul: Pobjeda turske demokratije“, koji je održan danas u glavnom gradu Srbije Beogradu.

Konferencija je održana povodom Dana demokracije i nacionalnog jedinstva kojeg Turkiye obilježava na sedmu godišnjicu osujećenog pokušaja vojnog udara koji je na današnji dan 2016. godine izvela teroristička organizacija FETO.

Učesnicima se prigodnom videoporukom obratio šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun, a moderator je bio Huseyin Alptekin sa turskog Univerziteta nacionalne odbrane. Govorili su i Murat Tinas sa turske Policijske akademije, Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku i savjetnik srbijanskog ministra odbrane Predrag Rajić.

Turski ambasador u Srbiji Hami Aksoy u uvodnom obraćanju je istakao da je prošlo sedam godina od krvavog pokušaja puča od strane terorističke organizacije FETO, kada su hiljade građana izašle na ulicu i odbranili domovinu.

“Cilj onih koji su pokušali državni udar bio je da dovedu radikalni konzervativni režim. FETO je želio da preuzme kontrolu nad ključnim tačkama, kao što je Bosforski most“, rekao je ambasador Aksoy.

Tinas je u obraćanju podijelio izvještaje koje je pripremila Policijska akademija te je opisao kako se FETO razvijao i rastao tokom godina i infiltrirao u državne institucije.

“Pokušaj puča nije uspio zbog nacionalne odbrane. Nažalost, teroristička organizacija FETO nastavlja sa svojim aktivnostima. Moramo vrlo dobro razumjeti šta ova teroristička organizacija želi da uradi. U tom kontekstu organiziramo radionice i konferencije u Policijskoj akademiji“, rekao je Tinas.

Tinas je naglasio da je FETO međunarodna prijetnja i upozorio javnost da se vođa FETO-a, odbjegli Fetullah Gulen, smatra “svetom figurom“ unutar te terorističke mreže.

Matović je kazao da je vidio šta su teroristi FETO-a uradili u Turkiye i dodao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio jedan od prvih lidera koji je pozvao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u noći pokušaja puča i iskazao mu podršku.

“Srbija je jedna od zemalja koje razumiju Turkiye. Erdogan je snažan lider koji brani svoju zemlju od pokušaja državnog udara. Turkiye nije regionalna sila, ona je globalna sila“, rekao je Matović.

Rajić je, s druge strane, istakao da je ono što se dogodilo u Turkiye važno za cijeli demokratski svijet.

“Ovakva iskustva su veoma važna za sve nas. Srbija je te noći pokazala svoj stav protiv nedemokratskih i nasilnih akcija“, rekao je Rajić.

U okviru konferencije, otvorena je i izložba fotografija reportera agencije Anadolu koje opisuju dešavanja 15. jula 2016. godine.

TRT Balkan / agencije