Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio.     Foto: AA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin na području Zvornika.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Borislava Gligorevića zvanog "Beba" ili "Bebo", rođenog 1971. godine u Snagovu na području općine Zvornik, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije, koji se nalazi u pritvoru.

"Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini te širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužen je da je kao pripadnik jedinice "Bijeli orlovi", krajem maja i početkom juna 1992. godine u mjestu Liplje, općina Zvornik, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, upotrebom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve, koje su prisilno odvajane od ostalih zatvorenika, a često i od djece i porodica te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i s više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

TRT Balkan / agencije