Specijalno tužilaštvo Kosova početkom 2016. dobilo je ovlašćenja da istražuje ratne zločine, dok je sve slučajeve nasleđene od EULEX-a primilo krajem 2018. godine.         Foto: AA

Specijalno tužilaštvo Kosova do sada je podiglo ukupno 33 optužnice za ratne zločine tokom rata na Kosovu, koje obuhvataju 89 okrivljenih lica, rečeno je danas na konferenciju za novinare tog tužilaštva.

Tužiteljka za ratne zločine Drita Hajdari je istakla da su domaći tužioci do sada podigli ukupno 33 optužnice za ratne zločine, sa 89 lica. Ona je dodala da se Specijalno tužilaštvo suočilo sa brojnim problemima, posebno sa okolnostima da se većina počinilaca ovih zločina nalazi u Srbiji, dok su žrtve na Kosovu.

„Ova okolnost nas nije zaustavila. Kontinuirano smo vodili istrage, prikupljali dokaze, intervijuisali svedoke, pa čak i pribavljali relevantne dokaze od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju“, naglasila je Hajdari.

Hajdari, koja je tužiteljka za slučaj masakra u selu Meja, kod Đakovice, najvećem masakru za vreme rata na Kosovu, rekla je da je taj predmet nasleđen od Misije EULEX, koja je 2013. godine otvorila istragu protiv 18 osoba. Kako je kazala, Specijalno tužilaštvo je nastavilo i proširilo istragu.

"Za masakr u Meji, optužnicom su optužene ukupno 53 osobe. Optužnica je strukturisana u tri dela. Prvi deo optužnice obuhvata grupu od pet optuženih koji su planirali masakr u Meji i drugim selima u okolini. Drugi deo obuhvata 11 optuženih koji su u saizvršilaštvu sa prvom grupom, sproveli plan masakr u Meji. Treća grupa od 37 optuženih su neposredni izvršioci masakra“, naglasila je Hajdari.

Tužiteljka Hajdari je podsetila da su u masakr u Meji, od 27. do 29.aprila 1999. godine, organizovali pripadnici Jugoslovenske vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, uz paramilitarne grupe i da je tada ubijeno 370 civila. Hajdari je kazala da su tela ubijenih najpre sahranjeni na gradskom groblju u Đakovici, a potom su prebačena I ponovno ukopana u zajedničku grobnicu u Batajnici, kod Beograda, kako bi se sakrili izvršeni zločini. Tokom tog masakra, osim ubistava operacija je obuhvatala i isterivanje stanovništva u Albaniju, oduzimanje ličnih dokumenata i paljenje njihovih kuća. Tužiteljka Hajdari je napomenula da ta optužnica treba da prođe sudsko razmatranje i odluku suda.

Tužilac Ilir Morina je rekao da za slučaj masakra u zatvoru Dubrava istraga traje već duže vreme, jer je reč o predmetu nasleđenom od Misije EULEX. Morina je rekao da se od 88 osumnjičenih pod istragom, trenutno samo jedan okrivljeni nalazi u pritvoru. Istakao je da je neophodna hitnost postupka protiv ovog okrivljenog iz pravnih razloga, jer je istraga stara dve godine i u roku od dve godine mora da se završi slučaj ratnog zločina, što je izazov.

Drugi izazov je, prema njegovim rečima, to što po zakonima Kosova pritvor može da traje samo do 12 meseci.

„Nastavljamo istrage, prikupljamo dokaze i kada budemo spremni u skladu sa zakonskim uslovima definisanim Zakonikom o krivičnom postupku, postupićemo i protiv ostalih okrivljenih“, naglasio je Morina.

Specijalno tužilaštvo Kosova početkom 2016. dobilo je ovlašćenja da istražuje ratne zločine, dok je sve slučajeve nasleđene od EULEX-a primilo krajem 2018. godine.

TRT Balkan / agencije