Optuženi se terete za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi.      Foto: AA Archive

Izricanje presude Dušanu Miluniću, Radovanu Četiću, Zoranu Stojniću, Željki Grbiću, Iliji Zoriću, Zoranu Miluniću, Bošku Grujičiću, Ljubiši Četiću, Radetu i Urošu Grujčiću te Rajku Gnjatoviću zakazano je za petak, 22. decembra.

Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija za učešće u ubistvima, mučenjima, seksualnom zlostavljanju i drugim nečovječnim djelima.

Sud će u srijedu, 20. decembra, izreći i prvostepenu presudu Stojanu Petroviću, koji je optužen da je, u svojstvu pripadnika Interventnog voda, u Brčkom 1992. godine protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike.

Narednog dana zakazano je iznošenje žalbi na presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđeni na ukupno 12 godina zatvora, a trojica oslobođeni optužbi za ratni zločin počinjen od 1992. do 1994. protiv civilnog stanovništva u Janji kod Bijeljine.

Presudom iz juna ove godine, Milan Đokić i Branislav Trišić osuđeni su na po tri, a Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik na po dvije godine zatvora, dok su Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković oslobođeni svih optužbi.

Naredne sedmice u Državnom sudu nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim gradovima, javlja Detektor.

TRT Balkan / agencije