Vlasti i narod Republike Srbije pokazali su veliku solidarnost i pružili veliku pomoć Republici Turkiye i turskom narodu.     Foto: AA

Vlasti i narod Republike Srbije pokazali su veliku solidarnost i pružili veliku pomoć Republici Turkiye i turskom narodu koji su u ponedjeljak pogođeni razornim zemljotresima.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Iz Ambasade Republike Turkiye u Beogradu za Anadoliju su saopćili da su najviši zvaničnici Srbije uputili poruke saučešća i solidarnosti netom nakon potresa, da su spasilački timovi iz Srbije hitno poslani da pomognu u akcijama potrage i spašavanja u potresom pogođenim turskim gradovima i da su građani Srbije aktivno učestvovali u prikupljanju humanitarne pomoći za stradale u Turkiye.

“Nakon dva velika potresa koja su se dogodila u našoj zemlji 6. februara 2023. godine, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić podijelio je izraze sućuti na društvenim mrežama, te je 9. februara posjetio našu ambasadu u Beogradu i upisao se u Knjigu žalosti. Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić također su podijelili svoje izraze sućuti i poruke podrške, bilo direktnim porukama ili upisivanjem u Knjigu žalosti“, navodi se u saopćenju turske ambasade u Beogradu.

Podsjetivši da je po nalogu srbijanskog predsjednika Vućića prvi spasilački tim sa 27 članova iz Srbije u Turkiye poslan istog dana kada su se zemljotresi dogodili, iz ambasade su naveli da je i 7. februara srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo 18-člani spasilački tim u potresom pogođene regije Turkiye.

U 100. i 107. satu nakon potresa srbijanski timovi za potragu i spašavanje spasili su dvoje turskih državljana ispod ruševina zgrade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pobrinulo se za uspostavu i brzo slanje spasilačkih timova, a također je poduzelo korake da vozila koja prevoze humanitarnu pomoć preko Srbije i srbijanskih granica putuju što sigurnije i da što prije stignu na odredište u Turkiye.

Iz turske ambasade u Beogradu također su naveli da je prijateljski nastrojeni narod Srbije pokazao veliku solidarnost u pružanju pomoći turskim građanima pogođenim potresima.

“S obzirom na intenzitet zahtjeva za pomoć, naša ambasada je otvorila prostor za prikupljanje pomoći kako bi izašla u susret ovim srdačnim zahtjevima. Prvi dio pomoći, koja je najiskreniji pokazatelj solidarnosti naših srbijanskih prijatelja s turskim narodom, poslat je u našu zemlju u večernjim satima 11. februara avionom kompanije Turkish Airlines“, navodi se u saopćenju.

Građani i drugi subjekti koji žele uputiti pomoć za žrtve zemljotresa u Turkiye mogu se obratiti ambasadi Republike Turkiye u Beogradu putem e-mail adrese embassy.belgrade@mfa.gov.tr ili putem telefona +38169669948.

TRT Balkan / agencije