Delegacije iz Sandžaka imale su tokom dvodnevnog boravka u Bursi niz važnih sastanaka.      Foto: AA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Republike Srbije koju su činili potpredsednik Mustafa Fetić i predsednik Izvršnog odbora BNV Fuad Baćićanin, boravila je u dvodnevnoj poseti Bursi u Republici Turkiye. Oni su zajedno sa delegacijama grada Novog Pazara, opština Prijepolje i Tutin imali niz susreta sa Bošnjacima poreklom iz Sandžaka koji žive i rade u Turkiye. Delegacije iz Sandžaka su prisustvovale i godišnjoj manifestaciji “Večer jedinstva”, koju je organizovalo udruženje “Bosna – Sandžak” iz Burse.

Događaju u Bursi prisustvovale su, osim delegacije BNV i gradova i opština iz Sandžaka, i brojne delegacije bošnjačkih udruženja iz Turkiye, gradonačelnik Burse i poslanici Velike narodne skupštine Republike Turkiye, navedeno je u saopštenju BNV.

Kako je navedeno u saopštenju, prisutnima se na svečanosti obratio i predsednik Izvršnog odbora BNV Fuad Baćićanin. On je u ime najvišeg predstavničkog tela sandžačkih Bošnjaka zahvalio domaćinima i gradonačelniku Burse na pozivu i gostoprimstvu, te podržao jačanje veza prijateljskih zemalja, kao i dva bratska naroda, Turaka i Bošnjaka.

"BNV ima dobru saradnju sa gotovo svim bošnjačkim udruženjima u Turkiye, ali je tu saradnju, na dobrobiti svih, potrebno još više jačati i učvrstiti", izjavio je Baćićanin na skupu u Bursi.

Delegacije iz Sandžaka imale su tokom dvodnevnog boravka u Bursi niz važnih sastanaka, a obišli su i lokalne zdravstvene ustanove i firme nekih od najuspešnijih privrednika Turkiye, a čije je poreklo iz Sandžaka.

U Bursi je tokom boravka delegacija iz Sandžaka potpisan i protokol o bratimljenju Burse i Novog Pazara, najvećeg grada regije Sandžak. Protokol su potpisali gradonačelnici Alinur Aktas i Nihat Biševac.

Potpisima su protokol o dobrim i bratskim odnosima dva grada ozvaničili i podržali narodni poslanik u Skupštini Srbije Muamer Bačevac i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Turkiye Mustafa Esgin.

Potpisivanje protokola je dokaz koliko se na lokalne samouprave odražava istorijski dobar odnos Srbije i Turkiye, izjavio je, između ostalog, gradonačelnik Burse Alinur Aktas, nakon potpisivanja protokola o bratimljenju dva grada.

“Protokol o bratimljenju urodiće konkretnim projektima. Prateći sadržaj protokola jačaćemo naše veze i odnose. Ova bratska saradnja u narednom periodu biće od koristi za građane Novog Pazara i Burse, ali i Srbije i Turkiye. Ovo je svojevrsna potvrda da dobre odnose dve zemlje negujemo i sa lokalnim samoupravama, odnosno na lokalnom nivou” kazao je Aktas.

Saradnja sa Bursom bila je i do sada plodonosna i benefite te saradnje i realizacije projekata su u više navrata koristili i osetili svi građani Novog Pazara i Sandžaka, rekao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

“Potvrdili smo opredeljnost da sa bratskom Bursom još intenzivnije sarađujemo na svim poljima. Ovo je izuzetno važan dan za naš grad i građane Novog Pazara i Sandžaka, jer i mi i rukovodstvo Burse čini sve u korist i za dobrobit svojih građana” izjavio je Biševac.

Potpisivanju protokola u Bursi prisustvovala je brojna delegacija iz Sandžaka koju su činili predstavnici grada Novog Pazara, opština Tutin i Prijepolje i BNV.

TRT Balkan / agencije