Sajam karijera "TalentforBIZ" se već pet godina održava u raznim zemljama Evrope, Centralne Azije i Afrike i izaziva veliko interesovanje mladih ljudi.          Foto: TalentForBIZ

Sajam karijera "TalentforBIZ", koji je od 2019. godine organizovan 13 puta u devet različitih država pod pokroviteljstvom Ureda za ljudske resurse Predsjedništva Republike Turkiye (CBIKO), okuplja na jednom mjestu brojne poslodavce i mlade talente.

Ove godine događaj će se po prvi put održati i u Bosni i Hercegovini, i to u Swissotelu u Sarajevu 26. oktobra 2024. godine, a trajat će od 09:00 do 17:00 sati.

Mnoge poznate kompanije iz Turkiye stižu u Sarajevo povodom ovog događaja kako bi predstavile karijerne mogućnosti svim zainteresiranima.

Veliko interesovanje mladih

Sajam karijera "TalentforBIZ" se već pet godina održava u raznim zemljama Evrope, Centralne Azije i Afrike i izaziva veliko interesovanje mladih ljudi.

Cilj događaja koji se održava u Sarajevu je okupiti turske kompanije koje posluju na globalnom nivou i mlade ljude iz Bosne i Hercegovine te omogućiti hiljadama studenata i mladih ljudi da iskoriste brojne karijerne mogućnosti kao što su zaposlenje, stažiranje i obrazovanje u obje države.

U okviru sajma na jednom mjestu će se okupiti vodeće turske kompanije kao što su Aselsan, Halkbank, Turkish Aerospace Industries, Turkish Airlines i Turk Telekom, kao i Sisecam, Proyapi, Ziraat Bank i druge firme i organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Intervjui i prezentacije kompanija

U okviru događaja menadžeri kompanija i stručnjaci za ljudske resurse će organizovati brojne aktivnosti kao što su intervjui i prezentacije kompanija.

Razmjenom iskustava i dostignuća Turkiye u oblasti ljudskih resursa sa Bosnom i Hercegovinom pojačat će se interakcija između dvije zemlje, mladim ljudima će biti pružene brojne mogućnosti za karijeru, a poslodavcima će biti olakšan pristup kvalifikovanim ljudskim resursima, objavio je organizator sajma.

"Ovaj proces će doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju obje države, a istovremeno će omogućiti mladim generacijama da maksimalno iskoriste vlastiti potencijal. U cilju jačanja interakcije u oblasti ljudskih resursa na međunarodnom nivou, događaj će se i ove godine, nakon Bosne i Hercegovine, održavati u još nekim vodećim svjetskim centrima", navodi se u saopštenju CBIKO-a.

Prijave za "TalentforBIZ"

Prijave za učešće na "TalentforBIZ" u Sarajevu vrše se putem digitalne platforme "Talent Gate" koja je dostupa na stranici https://www.talentgate.org/fair/shared/yycsmzz2e8l9.

Putem ove platforme mladi se mogu prijaviti za učešće na događaju kao i za razgovor za posao i praksu koji će se održati u okviru "TalentforBIZ".

Kako bi učesnici na što precizniji način prenijeli vlastite kompetencije poslodavcima, preporučuje se da u potpunosti popune svoje profile na "Talent Gate" i da ih redovno ažuriraju.

Detaljne informacije o događaju nalaze se na službenoj internet stranici "talentforbiz.org" i na nalozima društvenih mreža "TalentforBIZ".

TRT Balkan / agencije