Iz hrvatske Pule 2003. godine potekla je najveća svjetska kravata o kojoj je pisao i izvještavao cijeli svijet.      Foto: TRT Balkan

Kravata, odnosno njena tadašnja verzija, poznata je još od davnina. Naime, sudeći prema dostupnim izvorima, Hrvati su, kao dio svoje tradicionalne uniforme, na sebi svojstven način, vezali oko vrata interesantne šalove.
Uvidjevši taj prizor na hrvatskim vojnicima, Parižani su u vrijeme Louisa XIV usvojili novi modni predmet koji se nosio „à la Croate“ (na hrvatski način). Taj izraz je ubrzo postao korijenom nove francuske riječi „cravate“.
Tako je kravata, kao znak kulture i elegancije, ušla u ondašnju građansku modu i osvojila cijelu Evropu, a danas i cijeli svijet. Iako je zastupljena i u ženskoj modi, preferiraju je muškarci koji, pretežno, žele ostaviti bolji dojam. Poznavaoci ovog modnog detalja tvrde da je neophodno da ista bude izrađena od najkvalitetnije svile, kako bi čvrsto držala čvor.

Najveća svjetska kravata
Iz hrvatske Pule 2003. godine potekla je najveća svjetska kravata o kojoj je pisao i izvještavao cijeli svijet. Naime, tokom performansa nazvanog „Kravata oko Arene“, autora Marijana Bušića, predstavljena je crvena kravata teška 800 kilograma. Ova impresivna kravata omotavala je vanjske zidove pulske arene, odašiljući time poruku otvorenosti, srdačnosti i ljubavi.

Najveća kravata na svijetu. Foto: Academia Cravatica Academia Cravatica

Grabatolog – kolekcionar kravata
Kao što to biva sa svim zanimljivim predmetima, i kravata je vremenom postala kolekcionarski predmet. Osoba koja posjeduje kolekciju kravata naziva se grabatolog.
Dugi niz godina Irene Sparks s Novog Zelanda smatra se najvećim kolekcionarom kravata koja, u svojoj arhivi, broji njih više od 23.000. Time je Sparks oborila Svjetski rekord u ovom vidu kolekcionarstva, ostavivši iza sebe Amerikanca Derryla Ogdena​, čija je kolekcija za 5.000 kravata manja u odnosu na kolekciju trenutne svjetske rekorderke.

Iako je brojne dobila na poklon, Sparks je, tvrdi, potrošila više od 10.000 dolara na upotpunjavanje svoje kolekcije.

Zanimljive činjenice o kravatama

Ovo su još neke od zanimljivih činjenica o kravatama koje su manje poznate. Za izradu kvalitetne svilene kravate potrebno je blizu 110 čahura svilene bube.
Kineski grad Shengzhou jedan je od najvećih proizvođača kravata na svijetu, s blizu 200 miliona proizvedenih kravata godišnje.
Postoji čak 177.147 različitih načina na koje je moguće vezati kravatu.
Najskuplju kravatu na svijetu napravio je indijski dizajner Satya Paul.

Njena cijena iznosila je 220.000 dolara, a bila je izrađena od čiste svile i 261 dijamanta.

TRT Balkan