Srbijanski šef diplomacije naglasio je da se stajališta i argumenti Srbije temelje na međunarodnom pravu.      Foto: Reuters

Srbijanski šef diplomacije Nikola Selaković ocijenio je da njegov hrvatski kolega, stajalištem da Srbija neminovno treba priznati neovisnost Kosova, izlazi izvan službenih pozicija EU, a istodobno je poručio da Srbija očekuje od Hrvatske da, poput mnogih država koje su to učinile, povuče priznanje Kosova.
Albanski mediji navode kako je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio da će naredni mjeseci biti odlučujući za postizanje dogovora u dijalogu Kosova i Srbije, ocijenivši kao neminovnost da Srbija prizna Kosovo.

"Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obvezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizirao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rješenja koja bi pridonijela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regiji i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema veze sa statusom Kosova, već s normalizacijom odnosa dviju zemalja", rekao je hrvatski šef diplomacije za Albanian post.

Selaković je, reagirajući na tu izjavu, u pisanom priopćenju istaknuo da je Grlić Radman "izašao iz okvira službene politike EU, koja je po tom pitanju na statusno neutralnim pozicijama".

Srbijanski šef diplomacije naglasio je da se stajališta i argumenti Srbije temelje na međunarodnom pravu, te da Srbija "unatoč željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost svoje južne pokrajine".

"Za to (Srbija) ima čitav niz valjanih razloga, a njeni su argumenti čvrsto zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, te na temeljnim principima na kojima počivaju suvremeni međunarodni odnosi", naglasio je Selaković.

Pozicija hrvatske diplomacije po tom pitanju je, kako je ocijenio Selaković, "najblaže rečeno, proturječna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava".

To, kako je naglasio, "nije ni principijelno ni dobrosusjedski".

Principi međunarodnog prava, po njegovoj ocjeni, "moraju biti univerzalni da bi uopće bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvaćanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje".

Selaković drži da su mnoge zemlje "upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji", postale "bolno svjesne da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang", te da se zato brojne države odlučuju da "olako dato priznanje samoproglašenom Kosovu povuku".

"Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnom pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusjedskih odnosa s Republikom Srbijom", poručio je Selaković.

FENA