Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15.05.        Foto: AA

Povodom Svjetskog dana Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca Društvo Crvenog krsta/križa BiH organiziralo je danas Sajam Crvenog krsta/križa pod motom “Humanost i solidarnost – to smo mi!“.

Sajam je okupio više od 60 volontera i profesionalaca, koji su na deset edukativnih štandova i pokaznih vježbi predstavili aktivnosti Crvenog krsta/križa.

Sajam je održan na Trgu “Alije Izetbegovića“, a generalni sekretar Društva CK BiH Namik Hodžić istakao je da se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta u znak odavanja počasti nobelovcu Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen.

“Henry Dunat je bio vizionar koji je osmislio univerzalnu humanitarnu ideju, humanitarnu misiju koja je zaživjela u cijelom svijetu, a i mi u BiH obilježavamo 112 godina Crvenog krsta. Danas želimo da čestitamo ovaj dan svim našim volonterima, članovima i profesionalcima, za im se zahvalimo, a velika je uloga i građana jer bez njih ni mi ne bi smo mogli uspjeti“, rekao je Hodžić.

Ističući da su u BiH i šire provedene značajne akcije solidarnosti u kojima je prikupljana pomoć za ljude u potrebi, uključujući socijalne kategorije, zajednice pogođene zemljotresima u Turkiye i Siriji i narode Ukrajine Gaze i ostatka Palestine.

“Prikupili smo i poslali oko 3,5 miliona maraka i u tom kontekstu zahvaljujemo svima koji su pomogli. Želim kazati da je Crveni križ u BiH najveća i najsnažnija humanitarna organizacija koja je uz građane i nastavljamo u duhu naših principa“, javlja Anadolu.

Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15.05.

Sekretar Crvenog križa Federacije BiH Daniel Tučić istakao je da u okviru Sedmice Crvenog križa provode bogat program i prigodne aktivnosti, uključujući dobrovoljno darivanje krvi, tradicionalnu podjelu markica Crvenog križa, podjelu 1.750 baby setova u svim porodilištima u Federaciji BiH i podjelu 800 paketa hrane, 800 paketa higijene i 800 tona pomoći.

“Ovim putem želim zahvaliti i Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku na čelu sa ministrom Adnanom Delićem koji podržava rad Crvenog križa“, kazao je Tučić.

Tučić je kazao da najveću zahvalu zaslužuju volonteri crvenog križa koji na svojim plećima snose najveći teret svih humanitarnih misija.

Osnovna tema Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je “Održavanje humanosti živom“ te se javnost podsjeća o značaju volontera i profesionalaca Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH Elmir Camić istakao je da je to najveća humanitarna mreža na svijetu i da je Društvo Crvenog križa u BiH najveća organizacija te vrste u BiH.

“Volonteri i radnici Crvenog križa i Crvenog polumjeseca su najčešće prvi koji pomažu ljudima, bez obzira da li se radi o ljudima koji su pogođeni ratovima, sukobima, prirodnim nesrećama, migracijama socijalno ugroženim kategorijama i slično. Međutim, ne smijemo zaboraviti da oni pri tome pod rizik stavljaju svoje vlastite živote. Nažalost, živimo u svijetu u kojem radnici i volonteri Crvenog križa i Crvenog polumjeseca postaju sve češća meta i ginu. Samo u Gazi je u posljednjih osam mjeseci poginulo 18 saradnika Palestinskog Crvenog polumjeseca, a u Izraelu četvero pripadnika Crvene Davidove zvijezda. Prije tri dana je u Jemenu poginulo dvoje naših radnika, a još troje je ranjeno“, kazao je Camić.

Ističući da se ti incidenti sve češće događaju iako je osoblje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca zaštićeno međunarodnim pravom i konvencijama, Camić je kazao da je nužno dizati svijet o konvencijama i zakonima koji štite humanitarne radnike i da oni ne smiju biti meta.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije